Нововведення в сучасній посуді дозволяють нам урізноманітнити свій щоденний раціон різноманіттям страв. сковорідка гриль, з'являючись на нашій кухні, дозволяє нам 365 днів, не виходячи з дому, влаштовувати пікнік.

Який же він гриль на плиті?

Рум'яний болгарський перець з засмаженої скоринкою, шматочок дієтичної форелі або апетитний стейк? Не має значення, що ви довірите своєї унікальної сковороді гриль. З усім вона впоратися однаково добре, завдяки своїм особливостям. І основна з них – це рифлене дно, що імітують натуральну грати-барбекю.

Рівномірно розташовані ребра такої решітки не дозволяють продукту повністю стикатися з дном. Саме тому немає прилипання, і блюдо в процесі приготування зберігає свою первісну форму, повністю забираючи жар посуду, віддаючи натомість всю повноту смаку. При цьому якщо ви прихильник здорового способу життя, то можете готувати зовсім без жирів, – і це абсолютно не позначиться на смакових якостях страви, адже жир і сік продукту, стікаючи в жолобки решітки, є природно створеної середовищем для приготування без додаткового використання масла. 

Різноманітність сучасних моделей можна умовно розбити на три основні групи:

  • За формою: кругла, овальна, квадратна, прямокутна
  • За функціональністю: двостороння, з кришкою, зі складною ручкою, з жолобками для зливання жиру 
  • За матеріалом виготовлення: чавунна, алюмінієва з антипригарним або керамічним покриттям 

Круглу або квадратну?

По-першу чергу, розмір визначає порционность. Тому якщо ви хочете посмажити на один шматочок м'яса більше, то віддайте перевагу прямокутній формі. Але беручи максимально велику сковороду, згадайте розмір вашої плити. Адже для зручності приготування слід враховувати їх оптимальне розмірне співвідношення.

Аксесуари або функціональність?

Присутність в комплекті кришки – бажаний момент, коли вона використовується для гасіння. Але сама філософія гриля як процесу смаження виключає використання кришки, тому її наявність не є основним чинником вибору, на відміну від того випадку, коли мета покупки сковорода з нержавіючої сталі.

Складається ручка робить цей посуд компактною і зручною для зберігання. А ось додаткові виїмки у вигляді жолобків по верхніх краях посуду, що допомагають бити від надлишків жиру, є всього лише відмінною рисою зовнішнього дизайну, не виконуючи свого справжнього призначення. Сік будь-якого продукту, що потрапляє на розігріте дно посуду, як і будь-яка рідина, практично вся випаровується.

Функціональне рішення у вигляді двосторонньої сковороди максимально полегшує процес приготування. Ваші продукти знаходяться в надійному контейнері, внутрішні поверхні якого мають рифлене дно. Використовуючи таку модель, слід тільки перевертати з одного боку на іншу саму сковороду, а не страва. 

Матеріал визначає вибір

Чому довірити страви-гриль: перевіреного чавуну або нових технологій, що перетворив алюміній в унікальний матеріал? І перший, і другий варіант однаково добре справляються з поставленим завданням.

Якщо вибираємо чавун:

  • довго нагрівається, але довго тримає температуру одне рівня
  • важкий, але стійкий до високих температур, тому не деформується
  • має природні антипригарні властивості за рахунок своєї пористої структури
  • екологічний і довговічний

Моделі з алюмінію є використання литий технології виробництва посуду, що дозволяє:

  • стінки і дно зробити більш товстими
  • захистити посуд від впливу високих температур  і від деформації
  • збільшити термоаккумулирующего властивості алюмінію
  • мати порівняно легку посуд

В основному алюмінієвий посуд покривається антипригарним покриттям, щоб додати зручності і функціональності в її використанні. 

В якості покриття може бути використаний шар спеціального керамічного складу, який розширює можливості такого посуду, роблячи її:

  • Екологічною і гігієнічної
  • термостійкої
  • легкої
  • Стильною і привабливою

Всі перераховані варіанти підходять для газових, електричних, склокерамічних плит. 

Якщо ви готуєте на індукційній плиті, то зверніть увагу на індукційний диск, який повинен бути на дні - він представляє собою диск з стали. Такий вид відрізняється потовщеним дном, за рахунок забезпечується рівномірний нагрів і надовго зберігається  температура. Навіть приготовану страву, залишене в ній, буде теплим тривалий період. 

Ви за смачну, але здорову їжу? Тоді сковорода гриль гідна зайняти місце на вашій кухні!

Всі поради