срібло – один з перших металів, які стали використовувати для виготовлення посуду. М'який матеріал легко піддавався куванню і карбування, тому вироби виходили витонченими. А його блискуча поверхня додавала благородства будь-якого предмету.

Набір столових приборів підкреслював витончений смак його власника і говорив про його достатку. Наші предки вважали, що цей метал має дезінфікуючий властивість, тому пили воду, вино з срібних кубків, щоб уникнути попадання інфекцій в організм. Вони вірили, що рідина, що наповнювала чашу, обов'язково змінить колір, якщо вона буде наповнена отрутою. До сих пір існує повір'я, що малюкам необхідно подарувати срібну ложечку, коли з'явився перший зубок, щоб всі інші виросли міцними і здоровими.

У чому секрет довговічності і блиску срібла?

Як і багато років тому, ми захоплюємося срібним посудом і її різноманіттям: тарілки, кавники, ложки, вилки, страви, цукорниці і чарки. Всі ці столові прибори в Україні гордо прикрашають полички шаф і сервантів, стаючи урочистій і ошатною сервіровкою столу.

Лише один момент може зіпсувати настрій господині і викликати подив гостей: почорніння на посуді. Такий наліт називається патина. І він необхідний в тому випадку, коли необхідно визначити вік виробу: чим більше її шар, тим цінніше срібний екземпляр. Але для доброї господині цінність посуду полягає в іншому – в бездоганно блискучому вигляді її срібла, без єдиної точки чорного нальоту. Цього можна досягти правильної чищенням кухонного приладдя хоча б один раз на місяць.

Догляд за сріблом може бути різним:

  • За допомогою професійних засобів, які представлені  різноманітним асортиментом в господарських магазинах

  • За допомогою підручних засобів, які є в кожному будинку: сіль, нашатир, сода, лимонна кислота, зола або попіл, зубний порошок.

Перша група містить чітку інструкцію із застосування, зазначену на звороті миючого засобу. При цьому дані матеріали мають високу вартість і недостатньо економічні, якщо чистити ними 1 раз на місяць столові набори, що складаються з великої кількості предметів.

Використання другої групи засобів – це доступний, недорогий спосіб дозволить утримувати посуд зі срібла в ідеальному стані. І для цього є кілька простих «рецептів». Кожен з них буде ефективніше, якщо прилади попередньо замочити в теплому мильному розчині. А після використовувати такі засоби, як:

  • Сода. Якщо забруднення невелике, то досить на 1 літр води додати 50 г соди і покласти в цей розчин потребують чищення виріб. У разі утворення застарілої патини, її можна видалити содової кашкою для протирання виробів.

  • Нашатирний спирт. В 1 л теплої води розчинити 1 ст. ложку нашатирного спирту і замочити ненадовго в ньому  то, що необхідно очистити. Залишки забруднення прибрати м'якою суконної або фланелевою ганчірочкою.

  • Зубний порошок або паста. Є старим перевіреним способом, застосовується при яскраво вираженому темному нальоті. Замочений в теплій воді столовий набір приладів присипати порошком або пастою і протерти серветкою. Якщо поверхню виробу рифлена, використовуйте зубну щітку, яка здатна своїми щетинками усунути в'їдається патину. В кінці процедури рекомендується вимити під струменем проточної води, щоб на качанах, ложках і тарілках не залишився м'ятний присмак.

  • Відвар картоплі. Цей метод підійде для мельхіору і столового срібла. Практичні господині замочують вироби в воді тільки що відвареної картоплі на 20-30 хвилин. У разі сильного забруднення можна прокип'ятити столові прилади в цьому відварі, попередньо поклавши на дно каструлі шматочок фольги, протягом 10-15 хвилин.

  • Мел, зола, попіл. Розтирають до порошкового стану і натирають посуд, усуваючи сліди потускнения.

Яким би методом ви не скористалися, в кінці процедури слід рясно промити вироби проточною водою  і натерти їх фланелевою або полотняною серветкою, щоб посуд придбала природний блиск цього благородного металу.

Примірники зі вставками з емалі, декоративним камінням рекомендують чистити спеціальною щіткою, універсальний варіант ­– зубна.  При цьому пам'ятайте, що це м'який метал і дуже вразливий до подряпин, тому не можна використовувати металеві йоржики і тверді порошкові засоби.

Цей матеріал підтверджений реакції окислення з повітрям, тому з часом тьмяніє. Якщо обгорнути прилади в фольгу і скласти їх в темне місце, то не треба буде знову чистити їх перед кожною сервіровкою столу.

Срібло завжди було, є і буде в моді, якщо за ним правильно доглядати.

Всі поради