Важко переоцінити добре заточений ніж для виконання кухонної роботи. Як би це дивно не звучало, але гострий інструмент необхідний для безпечної роботи, тоді не потрібно буде докладати багато зусиль при різанні і обробленні продуктів, і не буде небезпеки, що він зісковзне і попаде в користувача. Як же правильно підтримувати гостроту ріжучого леза?

Як правильно точити ножі

Лезо навіть самого якісного виробника рано чи пізно притупляється. Ваше завдання – підібрати правильний точильний інструмент і вміти правильно ним користуватися. Сучасний ринок пропонує нам широкий асортимент товарів для заточки. Кожен з них має свої особливості.

  • точильний брусок. Існує велика кількість таких інструментів, різних за числом абразиву в кубічному міліметрі. Для якісного заточування необхідно придбати два бруска – для заточування і шліфування поверхні.  точильний брусок – найпростіший інструмент, яким можна заточувати. Хороший брусок від відомих торгових брендів коштує досить дорого.
  • Мусат. Править ріжучу кромку і відновлює її гостроту без заточування. Зовні він нагадує напилок, коштує недорого і продається в будь-якому господарському магазині. Мусат допомагає доглядати за нашим гострим помічником, але якщо клинок вже втратив гостроту, він не впорається із завданням.
  • Шліфувальні і повстяні кола. Вони встановлюються на професійний верстат, яким може правильно користуватися тільки майстер, який має знання і навички роботи на верстаті. В іншому випадку такий спосіб може тільки зіпсувати лезо. Справа в тому, що сталь загартовується при певній температурі і розігрів її під час заточування на верстаті може бути неконтрольованим. Заточка на верстаті робить ріжучу кромку особливо гострою, але тримається вона не настільки довго. 
  • механічні точила. Це хороший інструмент для господинь, їм легко користуватися. Правда, точилка швидко заточує клинок, але також швидко він знову втрачає свою гостроту. Сучасні пристосування виготовляються, як правило, два в одному – одна частина заточує клинок, а інша – шліфує її.
  • електричні точила. Цей інструмент якісно заточує та шліфує робоче лезо. При цьому він сам визначає правильний кут заточування. Крім основних операції інструмент здатний провести доведення і правку спеціалізованих ножів.

Вибрати гарне чавило для ножів не так вже й просто. Дорогі ріжучі вироби  потребують хороших інструментах для заточки. Якщо ви придбали якісний набір ножів, то подбайте про те, щоб мати гідний інструмент для заточування.

Якомога довше зберегти гостроту леза, якщо дотримуватися деякі умови. Перш за все, використовуйте Мусатов перед використанням інструменту, це вирівняє лезо і загострити ріжучу кромку. Лезом не варто шкребти сковорідки і використовувати не за призначенням. Не можна користуватися виробами для різання на твердих дошках або поверхнях зі скла, мармуру, штучного каменю, кераміки. Зберігати їх потрібно окремо, а мити тільки в ручному режимі.

Якщо не впевнені в тому, що самі в змозі правильно заточити кухонні ножі, то довірте це професіоналам. При правильній заточенню й догляді він залишається гострим до півроку. 

Всі поради