Пароварка – це незамінний прилад для людей, що піклуються про своє здоров'я. Вона дозволяє зберегти в продуктах максимум корисних вітамінів і мікроелементів, а сама їжа виходить досить соковита і дієтична.
Кулінарні традиції різних країн і народів з давніх часів містили рецепти приготування страв з використанням парової обробки інгредієнтів. Для цього використовувалися спеціальні пристосування. На Заході було прийнято піддавати тепловій обробці їжу на водяній бані.
Пароварки сьогодні – це одні з основних видів техніки для кухні. Вони бувають:
- ярусні – найбільш популярною вид техніки, принцип роботи якої грунтується на нагріванні води, освіті пара і подальшій обробці з його допомогою продуктів в ярусних ємностях.
- Вбудовувані – мають багато додаткових функцій, в тому числі контроль якості води, системи безпеки та інші, доступні лише для приладів класу люкс.
- є опції готування на пару в іншій техніці – наприклад, приготувати парову їжу можна навіть в мікрохвильовці з відповідною функцією або мультиварці.
Як готувати в пароварці? У резервуар підстави наливається вода. Потім встановлюються кошики з продуктами ярусами. Зазвичай максимальна кількість води, що заливається в апарат, відповідає максимальному часу приготування. При цьому якщо пристрій електричне, то задається режим роботи і час приготування продуктів. Вода нагрівається, утворюючи пар. Він піднімається вгору і обробляє продукти. У процесі приготування сік продуктів і конденсат від пара стікають в спеціальний піддон під ярусами. А якщо вона не електрична, то це сік стікає безпосередньо в каструлю. Принцип роботи досить простий – пароварки дозволяють приготувати дієтичну і багату вітамінами їжу.
Що приготувати в пароварці? Існує багато рецептів для цієї техніки, які допоможуть зробити ваше харчування не тільки дієтичним, але і смачним. Саме таким способом ви зможете готувати без використання жирів і масла.
Рецепти для готування на пару
Ця техніка є ідеальною для приготування круп і злакових, для кожних з яких існує свій режим приготування. Наприклад, як варити рис в пароварці. Якщо прилад електричний, то для цього відміряє необхідний обсяг крупи і насипаємо його в спеціальну ємність, яка є в комплекті у кожної моделі. Туди ж додаємо такий же обсяг води і солимо. Наливаємо воду безпосередньо в апарат і включаємо. Орієнтовний час приготування 40 хвилин. Якщо ж Ви вирішили приготувати рис в пароварці каструлі, для цього Вам необхідно залити рис окропом і дати настоятися 10 хвилин. Після цього пересипати рис в парову корзину і дати воді стекти, і потім можна ставити цю корзину безпосередньо на каструлю. Перед тим як розташовувати кошик на каструлі, воду необхідно довести до кипіння і розміщувати кошик над киплячою водою. У будь-якому випадку результат вас порадує. Якщо рис необхідний як гарнір, то після приготування додайте трохи солі і вершкового масла.
Також в на пару легко приготувати відварні овочі зі збереженням максимальної кількості корисних елементів і вітамінів, курку, парові котлети і багато інших справді смачних страв.
Обробка паром дозволяє зробити природну дезінфекцію продуктів: вбити віруси, бактерії та інші. Тому за допомогою пароварки ви легко зможете очистити яблуко, залишивши його на кілька хвилин над парою. Також можна обробляти овочі або, наприклад, дитячі пляшечки.
багатьох цікавить: чим відрізняється мультиварка від пароварки. І той, і інший прилад дозволяє приготувати їжу на пару. Але на відміну від мультиварки, у якій одна ємність для приготування страви, пароварка має кілька ярусів і дозволяє готувати одночасно декілька різних продуктів. Наприклад, ви можете приготувати варені яйця, овочі і все, що душа забажає!
Всі поради