Мультиварка є втіленням горщика з казки, який на вашу велінням приготує замовлену страву. Вона поєднує в собі функції відразу декількох приладів: каструлі, фритюрниці, пароварки і духовки. Це відмінне придбання для справжніх гурманів і тих, у кого не вистачає часу на постійний контроль за приготуванням їжі.
З'явилося даний пристрій на початку 21 століття і відразу отримала назву – багатофункціональна техніка. З її допомогою можна гасити продукти, піч, смажити, варити, готувати на пару. купити мультиварку – значить придбати справжнього помічника на кухні.
Якщо ви не знаєте, як підібрати апарат, зверніть увагу на її основні елементи. Наприклад, вирішальним може стати обсяг каструлі, який варіюється від 1,6 літра до 5 літрів (такі обсяги домінують в модельних рядах виробників). Для великої родини маленький об'єм чаші не підійде. А якщо пристрій буде призначене для 2 або 3 чоловік, то достатньо буде і невеликого обсягу. Кількість програм блоку управління також впливає на вибір: чим більше програм, тим різноманітніше буде список страв, які ви зможете готувати. Зараз кількість програм в деяких моделях доходить до 50.
Багато покупців орієнтуються також і на виробника. так, мультиварка Редмонд є сьогодні однією з популярних на ринку техніки. При виборі моделі потрібно звертати увагу і на наявність додаткових елементів. Краще вибирати модель з гратами для приготування на пару – перевіряйте її наявність в комплекті. Чаші можуть бути до зі звичайним антипригарним покриттям, так і керамічним
Залежно від моделі приладу реалізуються різні режими приготування страв. Основні режими у багатьох моделей однакові. Це рис, гречка, варіння, випікання, гасіння та інші додаткові режими. Режим приготування рису / гречки повністю автоматичний: досить налити води і всипати крупу і пристрій сам визначить схему приготування.
У деяких інших режимах в залежності від рецепту вам необхідно буде прийняти участь в приготуванні. Що можна в ній приготувати? відповідь проста – практично всі страви, які готуються на плиті.
Рецепти для мультиварки
Найбільш популярне питання – як приготувати плов в мультиварці. Для цього використовується декілька режимів для приготування, які є в конкретній моделі.
Отже, почнемо з початку – ми готуємо плов по ферганськи. Які продукти нам будуть потрібні:
- М'ясо 500 гр. – свинина бажано, можна і курку або індичку.
- Цибуля – 2 шт.
- морква – 300 гр
- Мал – 1 мультістакан
- вода – 2 мультістакана
- Соняшникова олія – 100 гр.
- часник – 2 головки
- Приправа для плову або зра – 0,5 ч. Ложки
- Сіль і перець за смаком
Наливаємо в чашу масло і включаємо режим «жарка» і очікуємо поки масло добре прогріється. Кидаємо в масло м'ясо, нарізане досить великими шматками, і обсмажуємо до того моменту поки м'ясо не почне рум'яна (на це піде близько 10-15 хвилин).
Після цього додаємо цибулю нарізану півкільцями і обсмажуємо ще близько 7 хвилин. Потім необхідно додати моркву нарізану соломкою (товщина соломки 0,5 на 0,5 см). І тільки не треба терти моркву на тертку, адже ми робимо справжній узбецький плов. Морква необхідно обсмажувати близько 15 хвилин, поки морквина не стане м'якою.
Далі додаємо воду, попередньо її необхідно закип'ятити. Даний бульйон, справжня назва зервак, повинен кипіти ще 15 хвилин. У цей час ми зервак солимо, додаємо спеції і кладемо часник (попередньо очистити від лушпиння і коріння).
Потім додаємо рис, який ми спочатку промиваємо в холодній воді і воду міняємо близько 5-7 разів, поки вона не стане прозорою. Це необхідно робити для того щоб випити рисове борошно, через яку рис може злипатися. Рис замочувати не варто і мити його необхідно перед самим закладанням в чашу. Закриваємо кришку і ставимо програму «плов». Після закінчення приготування, можна відкрити кришку на кілька секунд і спробувати верхній шар рису. Якщо він готовий, то сміливо можете сервірувати стіл. Якщо ні – закрити кришку і почекати ще 5-15 хвилин, в залежності від ступеня готовності рису. Можете сміливо викладати плов на блюдо, а зверху прикрасити шматочками м'яса і зеленню.
Як приготувати суп в мультиварці? Це один з популярних рецептів. У ній він виходить смачніше і ароматні, ніж приготований на плиті. Адже в ній суп нудиться, як в російській печі, а не вариться. Список рецептів супу досить різноманітний, починаючи від грибного супу і закінчуючи харчо. Наприклад, для приготування грибного супу спочатку робиться заправка з лука, моркви, болгарського перцю.
Ці інгредієнти обсмажуються на сковороді з додаванням олії. Пікантності супу додадуть копченості, які додаються в заправку при обсмажуванні. Туди ж відправляємо і гриби. Картоплю потрібно нарізати дрібними шматочками, щоб вона швидше приготувалася. Кладемо її в ємність, заливаємо воду і включаємо режим «суп» або «гасіння». Через 20 хвилин додаємо нашу заправку і солимо. Всипаємо трохи тонкої вермішелі і ще 10 хвилин варимо. У підсумку виходить – ароматний і смачний суп.
Всі поради