Цей посуд пройшла перевірку століттями і продовжує залишатися актуальною в даний час. Її матеріал виготовлення екологічно чистий сплав з металів: заліза, вуглецю, фосфору і кремнію. Склад не містить шкідливих добавок, тому такий посуд безпечна для безпосереднього приготування їжі.
Переваги чавунного посуду
Сьогодні виробникам вдалося поліпшити її зовнішній вигляд, і в сучасних моделях ви вже не впізнаєте "бабусині чавунці". При цьому її високі технологічні властивості залишилися колишніми.
Посуд з чавуну має товсті стінки і дно, завдяки цьому забезпечуються її рівномірний нагрів і тривале збереження одного і того ж температурного режиму.
Верхній шар посуду має пористу структуру і здатний поглинати жири, створюючи захисну плівку, що перешкоджає руйнуванню. На відміну від інших видів посуду, вироби з чавуну мають природними антипригарні властивості. Щоб все приготовані страви не придбали металевий присмак, рекомендують після приготування перекласти їх іншу, наприклад, керамічну, посуд.
Такий вид посуду служить необмежено довгий термін і може передаватися з покоління в покоління. І щоб ваша улюблена чавунна пательня дісталася навіть вашої внучці, звертайтеся з нею максимально дбайливо. На перший погляд, масивний чавун все-таки дуже крихкий матеріал, який вразливий до ударів і різких перепадів температур.
Що можна готувати в чавунному посуді?
Товсті стінки і дно створюють хороші умови для гасіння і томління страв. Вона витримує високі температури нагріву і, що найголовніше, досить тривалий час. Через властивостей цього металу стінки повільно нагрівається і довго тримає температуру нагрівання, тому в ній можна готувати і на швидку руку. Завдяки цьому її використовують:
- для тривалого гасіння на малому вогні;
- для приготування страв на відкритому вогні;
- тільки чавун дозволяє приготувати правильні стейки;
- для приготування страв з м'яса, овочів, круп, картоплі.
Перше використання чавунного посуду
Якщо посуд з чавуну тільки що куплена, то слід підготувати її до використання, щоб застерегти в майбутньому від появи іржі і поліпшити її антіпріграние властивості. Новий виріб миють водою з будь-яким миючим засобом. Потім на дно необхідно покласти сіль, щоб вона покрила все дно, і прожарити посуд протягом 15-20 хвилин. Дана процедура можливо буде супроводжуватися димом і неприємним запахом, але переживати не варто, так як це цілком нормально. Після цього сіль необхідно викинути, серветкою або рушником видалити її залишки. В виріб наливають шар рослинного масла і кип'ятять 15-20 хвилин на повільному вогні, щоб пори посуду ввібрали масло, і утворилася захисна плівка.
Догляд та очищення чавунної посуду
Чавун схильний до корозії, тому не рекомендується прибирати вологу посуд на зберігання в шафу. Краще висушити її, розігріваючи на плиті. Якщо передбачається тривале зберігання посуду, то її поверхня змащується олією, для утворення захисної плівки. При появі плям іржі їх слід очистити жорсткої металевою сіткою, посуд вимити, висушити і змастити маслом. Вироби з чавуну не використовуються для сучасних склокерамічних і індукційних плит, які потребують ідеально рівного дна. Вироби з чавуну миються в ручному режимі, посудомийна машина їй не відображено.
Практичність, довговічність і універсальність – все це ваша чавунний посуд!
Всі поради