Це звичайна сковорода, яку Захід запозичив у Сходу або функціональна посуд, необхідний на кожній кухні?
Традиційний китайський вок
Батьківщина цієї посуду південні провінції Китаю. Звідти вона поширилася спочатку по всіх країнах Південно-Східної Азії, потім дійшла до Європи, а сьогодні її активно використовують на всіх континентах.
Якщо говорити про традиційній формі, то це не вок сковорода, а посуд, яка більше за своєю формою нагадує казанок. Його відрізняє зігнуте дно c невеликим діаметром, практично не має з конусоподібної стінками чітких меж переходу. Саме дана форма ідеально відповідала чавунним печей з подвійною конфоркою – більшого і меншого діаметру, на яких готували в Китаї. Вузьке дно містилося в штучно створену воронку на печі, а стінки швидко нагрівалися під язиками полум'я. І весь процес приготування їжі займав 5-10 хвилин. Зручно, швидко і всі вітаміни на місці!
Техніка швидкої смаження характерна для всієї китайської кухні, і якщо на батьківщині вока її називає «чао» (Пассерование) або «бао», То європейці знайшли своє оригінальне кулінарне визначення – стірфрай (stir-fri).
«Aroma from wok» або «смак сковороди», Переданий страв
Запитайте у будь-якого китайця, що для нього вок? І ви почуєте, що це особлива філософія приготування їжі. Запитайте у будь-якого європейця – і він вам розповість про прекрасну можливість швидко і смачно приготувати овочі, м'ясо, локшину і морепродукти з повним збереженням їх корисних мікроелементів.
Величезна популярність wok за межами Азії адаптувала цей посуд під європейські стандарти:
- Опукле дно стало рівнішим, що дозволило використовувати сковороду на електричних, газових, індукційних і склокерамічних плитах
- Поряд з важким чавуном, з'явилися більш легкі матеріали – сталь і алюміній. І тепер не тільки міцний кухар ресторану може вправлятися в кулінарному мистецтві, спритно піднімаючи її і, перемішуючи продукти в киплячій олії, а й тендітна господиня звичайної кухні.
- Покрили дно антипригарним покриттям. Тим самим поліпшили якісні показники алюмінію і нержавіючої сталі, зробили процес приготування більш легким і приємним.
- Вдосконалили дизайн. Європейський вид тепер більше схожий на сковороду, ніж на казанок, але при цьому він зберіг своє основне призначення – ідеальне виконання техніки швидкої смаження.
- додали функціональності – звичний нам вок має міцні округлі ручки-«вушка» з боків, або як варіант – одну довгу, або комбінацію круглої і довгою ручок. Додатково може бути укомплектована кришкою з жароміцного скла, яка стане відмінним помічником, коли вашому wok буде довірено гасіння страв.
- Знайшли йому нове застосування, і сьогодні він використовується як сковорідка гриль. Для якісного виконання своїх обов'язків оснастили його металевими гратами і герметичній прилягає кришкою з термостійкого скла. Решітка дорівнює половині діаметра сковороди і призначена для перекладання вже підсмажених інгредієнтів. Для того щоб повністю створити реалії китайської кухні, замініть звичні інструменти дерев'яними щипцями.
Що може сковорода wok?
Якщо не всі, то досить багато.
По-перше, смажити. Добре розігріта сковорода не вимагає великої кількості масла для смаження. Технологія обробки продуктів, враховуючи своєрідну форму посуду, передбачає нарізування інгредієнтів невеликими шматочками або скибочками. Легкий фритюр і збереження натуральності продуктів (смаку, кольору) – це доступно і овочам, і різним сортам м'яса.
По-друге, тушкувати. Якщо вок чавунний, то він просто зобов'язаний виконувати роль жаровні, зберігаючи тривалий час одну і ту ж температуру для ідеального смаку їжі. Однак його аналоги з якісного алюмінію або нержавіючої сталі з антипригарним покриттям не поступаються чавуну в показниках, радуючи ідеально протушенние стравами.
А який вок на вашій кухні?
Всі поради