Почати можна з банальності, яка, однак найкраще підкреслює значення кухонного ножа – без нього просто неможлива кухня і сам процес приготування страв. Якщо вам потрапляє в руки правильний і добре наточеними прилад, то рутинна кухонні робота перетворюється в пісню. Ще десятиліття тому ми думали, що різати можна чим завгодно і як завгодно. Тепер ринок пропонує широкий вибір спеціалізованих помічників, а також може запропонувати комплект – набір ножів. Спробуємо в них розібратися.
Що необхідно знати про ніж
Пристрій його досить просто, він складається з рукоятки і робочого леза. Найчастіше лезо виготовляється з листової нержавіючої сталі або методом кування. Після того, як заготівля вирубується з шаблону, її краю обтачиваются від нерівностей і забираються всі задирки. Цей тип, виконаний з заготовок – недорогий і частіше використовуються в побуті. Їх ковані аналоги мають високу якість виконання і відповідно вони дорожче за вартістю. Такі вироби відрізняються міцністю і довго залишаються гострими.
Рукоятки у них теж різні, відрізняються матеріалом, з якого виготовлені і способом кріплення до робочого лезу. В даний час найбільшого поширення набули рукоятки з синтетичних матеріалів. Хороший термопластик або бакелит довго служить і простий у догляді. Найчастіше синтетичні рукоятки виливають цільними, хоча зустрічаються збірні моделі, склеєні або на заклепках. Рукоятки з натуральних матеріалів – дерева і кістки дороги, тому використовуються рідше.
Велике значення має кут заточування ріжучої кромки, найоптимальнішим вважається кут в 15-20 градусів. Спосіб заточування також буває різним – одностороннім, двостороннім та пилкоподібним.
Основні види
Серед сучасних різновидів виділяються кілька типів:
- Шеф-ніж або кухарський. Класичний форма, йому належать провідні позиції на кухні – це виріб з широкою робочою поверхнею і довжиною від 16 до 30 см. Основне призначення - це шинкування і нарізка.
- Сантоку. Це варіант знаменитого японського ножа зі скошеною донизу формою клинка. Він коротше класичного і володіє більш тонким лезом. По призначенню – багатоцільовий, їм можна нарізати, шинкувати, рубати і подрібнювати.
- для хліба. Цей варіант має спеціалізовані заточку у вигляді пилки з зубцями. Завдяки такій будові леза навіть саму свіжу випічку можна нарізати, не мнучи її.
- універсальний. Ця модель відрізняється укороченим лезом до 20 см і застосовується для різних операцій з нарізки та обробленні продуктів.
- для чищення. Володіє зручною рукояткою і коротким лезом до 9 см. Така модель використовується для очищення овочів і фруктів
- гастрономічний. Завдяки довгому лезу (від 20 до 45 см) цей модель відмінно справляється з нарізкою готових продуктів: приготованого м'яса, великих ковбас. Через довгий леза, рез виходить ідеальним, так як виконується за один рух.
- філейний. Дана модель має гнучке і довге лезо. За допомогою нього зручно обробляти рибу, відокремлювати філе від шкіри. У цьому завданні рівних філейну ножа немає.
- лососевий. Відноситься до філейним, але має свої особливості. На лезі є невеликі поглиблення, так звані повітряні мішечки, вони не дають нарізати продукту прилипати до леза. За допомогою цього цього різновиду гострого помічника можна дуже тонко нарізати лосось або тунець.
- Для зняття м'яса з кістки. Це вид має довжину 10-15 см і відповідає за ті завдання, які і послужили йому назвою. Основне завдання це відділення м'яса від кістки свинини, баранини, яловичини та птиці.
- Для нарізування м'яких овочів і фруктів. Його довжина до 13 см, має лезо у вигляді пилки і роздвоєне вістря. Він легко справляється з нарізкою таких продуктів як помідор, апельсин і т.д.
- сокирка. Має широке і потужне лезо, шириною від 10 до 15 см. Основне завдання це рубати. За допомогою топірця можна обробляти суглоби, рубати заморожене м'ясо.
- для сиру. За формою дуже схожий на ніж для нарізки помідорів (довжина до 13 см), але лезо має великі отвори для того, щоб сир не прилипав.
Це звичайно не всі різновиди, але основні ми все ж таки перечислили.
Найкраще для будинку купити набір ножів, до складу яких входять основні види інструментів, необхідних для приготування страв. Різні і необхідні моделі можна придбати і поодинці.
Догляд за ножами
Є деякі правила, виконуючи які можна довго зберегти ріжучі інструменти в хорошому робочому стані. Не варто зберігати вироби в одному ящику з іншого кухонним посудом, від цього швидше притупляються їх ріжуча поверхня. Сучасний ринок пропонує безліч підставок, що дозволяють дбайливо зберігати інструменти і захищати від зіткнення з предметами. Дуже зручно зберігати вироби на магнітній стрічці, закріпленій на стіні.
Кожен вид має використовуватися за призначенням – їм можна тільки різати. При іншому способі експлуатації лезо дряпається і може навіть розколотися. При використанні варто враховувати спеціалізацію обраного предмета.
Всі поради