Сучасний посуд! Захоплює дух від її різноманітності форм і функціональних можливостей. Але на практиці, починаєш заздрити своїм бабусям, в арсеналі яких була тільки чавунна сковорідка, глиняні горщики і одна єдина піч.
Сковорода-гриль, керамічні каструлі, антипригарне покриття, мікрохвильова піч і індукційна плита – легко забути і переплутати: як цим користуватися. Чи можна скляну жаровню ставити прямо з холодильника на гарячу піч? Чи підійде нержавіюча форма для запікання в духовці? Адже кожен матеріал виготовлення – кераміка, метал, скло – вимагає відповідного звернення. Тому запорука довговічності та практичності кухонного приладдя – це знання і виконання особливостей їх експлуатації.
Як прочитати шифр?
Коли здобуваєш набір каструль і бачиш ці незрозумілі значки і букви на поверхні, мимоволі відчуваєш себе дешіфровщіков, місія якого правильно використовувати посуд. така «Абетка» побудована на умовних позначеннях у вигляді символів. Їх певний набір являє коротку інструкцію по експлуатації виробів:
- На плитах і печах – газові, електричні, СВЧ, індукційні, стеклокерамические
- У побутовій техніці – холодильники, посудомийні машини, морозильні камери і т.д.
Умовні позначення, що дозволяють або забороняють використання на плитах і в духових шафах
1. Для електричної духовки
2. Для газової духовки
3. Заборонено використовувати в духовках
4. Дозволено застосування в духових шафах
5. Дозволено готувати в духовках при вказаній температурі
6. Для газових плит
7. Дозволено використання в СВЧ-печах
8. Заборонено використовувати в СВЧ-печах
9. Для застосування на електропечах
10. Підходить для приготування на склокерамічних плитах
11. Для індукційних плит
12. Заборонено використання на індукційних печах.
13. Для експлуатації на галогенних варильних поверхнях
Умовні позначення сумісності посуду і побутової техніки
14. Дозволяється мити в посудомийній машині
15. Заборонено використання в посудомийній машині
16. Стійкість до перепадів температур
17. Дозволено розміщувати в холодильнику
18. Для використання в морозильній камері
Умовні позначення інших характеристик
19. Символ вказує, що продукція відповідає вимогам директив і стандартів Європейського Союзу.
20. Температурний датчик
21. Наявність мірної шкали
22. Символ вказує на легкість матеріалу і компактність вироби
23. Антипригарне покриття марки «тефлон».
24. Буквені і цифрові коди під цим знаком відображають з якого матеріалу зроблено це виріб. Це спрощує процес сортування товарів при утилізації.
Умовні позначення використання столових приладів зі скла (посуд Luminarc і її аналоги)
25. Підвищена ударостійкість. Може транспортуватися, мінімальний ризик розбитих предметів.
26. Ударопрочная питна посуд зі скла: склянки, чашки, чарки.
27. Ударостійкі столові прибори: тарілки, миски, блюда.
28. Можлива експлуатація в СВЧ-печах.
29. Товари витримують перепади температур.
30. Екологічно чисті гігієнічні вироби
Зазвичай таке маркування розташовується на лицьовій частині упаковки, якщо це набір посуду, або на поверхні самого виробу, найчастіше на дні. При цьому всі заявлені піктограми повинні мати яскраво виражені контури, що зробить їх впізнаваними і полегшить майбутню експлуатацію.
Наявність того чи іншого символу ще раз підтвердить якість виробів. наприклад, хороша сковорода з нержавійки обов'язково буде містити маркування 18/10. Це наочно показує, що сплав має 18% хрому для міцності і 10% нікелю для блиску. При цьому таку модель можна буде використовувати на всіх видах плит, завдяки особливій технології багатошаровості дна.
Вибираючи чергову каструлю, не соромтеся вдивлятися в загадкові символи, адже – це практичність на кухні і задоволення готувати!
Всі поради