Хліб як один з найважливіших продуктів в раціоні харчування, заслуговує спеціального місця зберігання, яким стала хлібник. призначення контейнера – зберегти первинний смак випічки, як можна довше.
Який матеріал подобається хлібу?
Традиційно, до винаходу пластика, в асортименті присутні дерев'яні або плетені з застосуванням берести або вербового прута зразки. Поява харчової нержавійки дозволило вибирати стильні варіанти, тому приклад хлібниці Vinzer, які виконані з чистого металу або представляють гармонійне поєднання стали, пластика і дерева.
дерев'яні ємності – еталон екологічності та безпеки.
- Плюси: фізичні властивості натурального дерева максимально довго зберігають свіжість хлібобулочних виробів. Для того щоб уникнути присмаку деревини, необхідно вибирати ємності виготовлені з використанням наступних сортів деревини: липи, ясеня або берези.
- Мінуси: пориста структура. Матеріал швидко вбирає запахи, тому потребує постійного провітрювання. Неправильний догляд спричиняє утворення грибків і плісняви, які швидко розмножуються в сприятливому середовищі. Деревина вразлива до перепадів температур і впливу хімічних миючих засобів, які викликають деформацію конструкції і її пошкодження. Незважаючи на зовнішню привабливість, контейнери потрібно міняти кожні 2-3 роки, тому в практичності дерево поступається пластиковим зразкам.
пластикова хлібник – наймолодший представник цієї категорії кухонного приладдя.
- Плюси: низька вартість, різноманітність форм і забарвлень, простий догляд.
- Мінуси: крихкість і специфічний запах, який може виділяти неякісна пластмаса. Вироби, виконані з високотехнологічного харчового пластика і мають підвищену зносостійкість, за вартістю не поступаються зразкам з використанням натурального дерева або кераміки.
керамічні контейнери – найменш поширений варіант, в основному вироби ручної роботи.
- Плюси: абсолютна гігієнічність, яку забезпечує натуральна глина як основа виготовлення керамічного посуду. Матеріал створює оптимальні умови для зберігання харчових продуктів, і борошняні вироби не виключення. Догляд обмежується періодичним провітрюванням, прибирання крихт і слідів забруднення – використанням вологої губки.
- Мінуси: крихкість кераміки. Поява тріщини всередині або зовні – вірний знак, що в ній почнуть скупчуватися і розвиватися мікроби, які зможуть проникати в продукти.
Хлібники з нержавіючої сталі – універсальний варіант зберігання випічки з будь-якого сорту борошна.
- Плюси: у виробництві використана високоякісна сталь 18/10, яку спочатку використовували для виробництва хірургічних інструментів. Відповідність токсикологічними і гігієнічним нормам перевели цей сплав в категорію харчових матеріалів. Сталь не вступає в реакцію з продуктами, які не окислюється, тому зберігається первинний смак хліба, який при цьому може залишатися м'яким протягом декількох днів. Міцна сталь забезпечує тривалу експлуатацію, захищаючи контейнер від механічних пошкоджень. Гармонійно поєднується з іншими матеріали (склом або деревом), що дозволяє підібрати виріб в індивідуальному стилі.
- Мінуси: полірована поверхня нержавійки чітко фіксує сліди дотику, тому протирати ємність доведеться частіше, ніж пластик або дерево.
Порівняльний аналіз дозволив скласти об'єктивний рейтинг хлібниць, де перше місце по практичності, безпеки і привабливості займають вироби з нержавіючої сталі. Якби хліб міг вибирати, його вибір був би очевидний!
Всі поради