Якщо матеріал виготовлення сковорідки – визначальний фактор смаку і час приготування страви, то антипригарне покриття – реалізована мрія господині готувати без масла і підгоріли продуктів.
легендарний «тефлон»
основа – полімерний пластик (PTFE), запатентований американською компанією DuPont в 30-х роках минулого століття під торговою маркою «тефлон», Що закріпилася за всіма аналогічними матеріалами. вперше купити сковорідку з харчовим антипригарним покриттям запропонувала французька компанія Tefal в 1956 році.
Переваги: унікальні хімічні властивості, схожі за показниками з благородними металами. Фторполімери не розчиняється у кислотній і лужному середовищі, стійкий до температурних перепадів і ультрафіолетових променів. Завдяки цьому продукти не пригоряють, поверхня легко очищається, молекули політетрафторетилену не проникають в готову їжу, тому використання посуду абсолютно безпечно.
Недоліки: під впливом високих температур деформується і виділяє токсичні речовини. Однак при побутовому застосуванні ці фактори відсутні, тому що токсини виділяються при нагріванні понад 300 С, коли на кухні максимальний нагрів не перевищує 280 С, який знижується до температури кипіння готуються в ній продуктів (рідини і т.д.).
Використання і догляд: фторполімери легко пошкодити металевими приладами і спровокувати повну непридатність подальшої експлуатації улюбленої сковорідки. Тому рекомендуються дерев'яні, силіконові лопатки або ложки. Не слід мити холодною водою сильно розпечену поверхню, а також застосовувати абразивні миючі речовини і жорсткі мочалки.
Кераміка як антипригару з приставкою «еко»
керамічне покриття – нанокомпозитний полімер, який не має відношення до традиційних виробів з глини. У його складі кремній, кисень і вуглець. В процесі гідролізу і конденсації вони з'єднуються в антипригарний матеріал, який тонким шаром наноситься на дно і внутрішні стінки посуду, що не обтяжуючи виріб. Сьогодні відомо кілька видів: еколон, Термолон, греблон і ін.
Перевага: використання природних компонентів гарантують екологічність і безпеку приготування їжі. Максимальна температура нагріву 450 С. В експлуатації можна використовувати металеві аксесуари, тому що матеріал стійкий до подряпин.
Недоліки: вразливе до лужного середовища, часті перепади температури можуть стати причиною утворення мікротріщин.
Використання і догляд: підходить для всіх видів плит, включаючи стеклокерамические і індукційні. Рекомендовано миття вручну м'якою губкою без використання абразивних засобів. При сильному забрудненні залити поверхню гарячою водою відразу після приготування їжі.
Матеріал виготовлення як природне антипригарне покриття
У цю групу входять алюмінієві, емальовані, чавунні вироби, а також з нержавіючої сталі 18/10. Алюміній і емаль не відрізняються тривалим терміном служби. перший – досить легкий, швидко нагрівається і деформується, друга – відрізняється крихкістю і не може гарантувати тривалий термін служби.
Чавун, завдяки пористій структурі, утримує жир, тому продукти не прилипають до поверхні. До переваг відносять – бездоганний смак страв, а до недоліків – важка вага сковорідки і вразливість до корозії, і щоб цього не допустити, дно не миють, а протирають паперовою або тканинною серветкою. В сучасних зразках антікороззійность гарантує нанесення фторполімери (тефлону).
Нержавіючої посуді ефект антипригарним забезпечує якість і технологія виготовлення сковорідки: багатошарове дно, товщина стінок не менше 0,6 мм і сталь класу 18/10. Блюда не підгорає, тому що готуються практично у власному соку через рівномірного нагріву і розподілу тепла. Посуд стійка до перепадів температур і механічних пошкоджень, можна мити в посудомойке.
Серед звичних зразків представлені сковорідки з мінеральним напиленням. До його складу входять наночастинки мінералів (алмазів, титану), які роблять поверхню більш міцною і стійкою. істотний мінус – висока вартість виробів.
Сучасні технології пропонують кілька варіантів, кожен з яких має переваги і недоліки, що визначає остаточний вибір функціональної посуду.
Всі поради