І все-таки, сковорода або сковорідка?
Девіз розумних господинь: Кожному блюду по сковорідці!
З ними солідарні і соціологічні опитування, результати яких стверджують, що мінімум три сковороди повинні бути в ідеалі на кожній кухні.
А в чому власне різниця?
- чавунні
- нержавіючі
- алюмінієві
Але щоб зробити свій правильний вибір з мільйона варіантів, необхідно знати секрети цього посуду.
Чавунна сковорода: вічна класика кухонного жанру
Деякі думають, що чавунний посуд – це пережитки минулого і їй не місце на сучасній кухні. Але коли знайомляться з нею ближче, то вона стає улюбленим предметом в побуті.
Де і коли з'явилася посуд із чавуну невідомо, але те, що вона використовується на всіх континентах вже більше 700 років – науково підтверджений факт. Цією популярності посуд зобов'язана своєму матеріалі виготовлення.
чавун – пористий метал, тому жир або масло, проникаючи всередину нього, вбирається і створює антипригарним плівку. І такому природному «тефлону» не страшні кислі соки і оцет. Поверхня стійка до будь-яких механічних пошкоджень. Тому не варто замислюватися: чим привернути котлету – металевої, силіконової або дерев'яною лопаткою. Вся їжа, приготована на ній, має прекрасний смак. Адже чавун має високу теплопровідність: довго нагрівається, але і довго тримає одну і ту ж температуру. Такий матеріал повністю безпечний, однак готову їжу зберігати в ньому не варто. Блюдо може придбати неприємний присмак.
Не перестарайтеся в мийці зі спеціальними засобами, щоб не вимити антипригарні властивості. Досить її протерти кухонним або паперовим рушником. Після мийки обов'язково витріть її насухо, щоб не залишалося шансу для іржі. Звертайтеся до такої моделі акуратно, чавун хоч і міцний метал, але від різкого удару може дати тріщину.
У підсумку, купуючи продукцію з чавуну, ви купуєте:
- довговічність
- простий догляд
- екологічність
- антипригарним
- Повноцінний смак страв
Погодьтеся, перерахованих якостей досить, щоб зробити свій вибір на користь чавунної моделі. Додайте до цього сучасний дизайн – і ви отримаєте гідного помічника на кухні.
Нержавіюча сковорода: шик, блиск і практичність
Вік у цього посуду не такий поважний, як у чавунній. Починаючи з 1921 року, коли перша нержавіюча посуд з'явилася в побуті, склад її матеріалу – стали – постійно змінювався, удосконалювалися пропорції різних металів, поки не знайшли ідеальне співвідношення 18% хрому і 10% нікелю. Саме цим пояснюється маркування 18/10 на нержавіючої посуді. Крім міцності, такий сплав практично не уразливий до кислот. Тому робоча поверхня застрахована від іржі.
Підгорає або не підгорає? Скільки існує сковорідка з нержавійки, стільки і актуальне це питання. Смажити без масла на ній не можливо! І такі продукти як яйця, млинці, картоплю приготувати проблематично, в іншому вона дійсно хороша. Якщо перед вами красивий посуд, але надмірно легка, з тонкими стінками і дном, то вона буде швидко і нерівномірно нагріватися, деформуватися під дією високих температур. І відповідно, їжа на ній буде пригорати.
Сумлінні виробники посуду використовують в своїх виробах такий винахід як капсульоване дно. Саме йому нержавіючі сковорідки і каструлі на 90% зобов'язані своїм успіхом.
Щоб зробити їх більш стійкими до високих температур і підвищити теплопровідність, передбачено дно з декількох шарів: три, п'ять або сім. Стандартний варіант має на увазі 3 шари: 2 – з нержавіючої сталі і 1 – з алюмінію або міді. Саме ці метали відповідають за теплопровідність. Товщина такого шару повинна складати:
- з алюмінію – Проте 3 мм. Якщо шар 4-5,5 мм, то такий посуд відноситься до преміум класу;
- з міді – не менше 1,5 мм.
Що отримує господиня, купуючи таку Скородом?
- Відсутність підгоряння їжі
- Економію енергії всіх видів плит: завдяки наявності термоаккумулирующего дна зберігається температура, і блюдо доходить до готовності протягом останніх декількох хвилин в посуді без вогню, при цьому зберігаються всі корисні властивості продуктів.
- Довговічність: при правильному догляді, не використовуючи абразивних речовин, солі і металевих йоржиків
- Практичність: можна мити в посудомийній машині; використовувати на всіх видах плит, включаючи індукційні і склокерамічні; дозволено застосування дерев'яних, металевих і силіконових предметів в роботі з нею.
- Безпека: нержавіюча сталь стійка до механічних пошкоджень, тому відсутність подряпин і відколів запобігатиме потраплянню шкідливих мікроорганізмів і їх концентрацію в посуді.
- Привабливий зовнішній вигляд: блискуча, дзеркальна поверхня нержавіючої посуду стане прикрасою будь-якої кухні.
Тепер питання, що важливіше на кухні: краса чи практичність, не має значення. Адже комплект нержавіючої посуду успішно поєднав в собі два цих важливих вимоги.
алюмінієві сковорідки: посуд з секретом
І перший, і другий тип виробництва знайшли своє застосування, але тільки штампований вид на кшталт «одноразового посуду», Тому такі сковороди не можуть розглядатися як гідний варіант на зразковою кухні.
Постійні пошуки і дослідження в даній області подарували кухонному посуді два напрямки антипригарного покриття:
- Тефлон і його аналоги AkzoNobel, Quantanium, Titan і інші
- Керамічне і його аналоги: гранітне, мармурове (MarbleCoating) та інші варіанти.
Кожна група має свій певний антипригарний склад, але виконують одне спільне завдання – захистити поверхню від пригорання під час приготування їжі.
При цьому добре антипригарне покриття наноситься в три шари, кожен з яких виконує свою функцію:
- Відповідає за міцність зчеплення покриття з поверхнею дна
- Підвищує стійкість до механічних пошкоджень
- Збільшує показник антипригарним при тривалій експлуатації
Отже, правильна алюмінієва сковорода – це:
- антипригарним
- Можливість приготувати їжу швидко і смачно
- Сучасний дизайн
Кожна модель має свої особливості в експлуатації і догляді. Їх дотримання дозволить вам максимально довго користуватися зручною і багатофункціональною посудом.