Повітряний бісквіт, кремовий торт, сирний кекс і ще 1001 ласощі, яке можна легко приготувати в домашніх умовах. У чому секрет смачного мучного десерту? Цікавий рецепт, хороша духовка і форми для випічки.
Красна хата пирогами
Кондитерські вироби повинні бути не тільки смачними, а й апетитними. Саме їх зовнішній вигляд викликає первинний інтерес до них і бажання спробувати. І тут завдання господині надати смачному і ароматного змістом бездоганну форму.
Точно не відомо, хто і коли винайшов першу ємність для запікання в печі. Але очевидно, що такий посуд з високими бортиками стала ідеальним рішенням для додання необхідних обрисів рідкому тесту. Це дало можливість експериментувати з інгредієнтами, додаючи в цю суміш мінімальну кількість борошна. Тому борошняні вироби виходили легкими, повітряними і неймовірно смачними.
традиційна металева форма для випікання – це кругла ємність діаметром 24-26 см, виконана з нержавіючої сталі або алюмінію з антипригарним покриттям. Як різновид, можуть бути прямокутними або фігурними.
Кондитери рекомендують використовувати для кожного виду випічки певний тип:
- Кругла (квадратна, прямокутна, фігурна) – для бісквітного і здобного тіста
- Кругла з виїмкою посередині (для кексів) – для сирного тесту або з високим вмістом жирів. Виїмка забезпечує рівномірне пропікання майбутнього пирога.
- Деко для піци – для прісного, листкового, дріжджового тіста. Має невисокі бортики і тонке дно.
- для мафінів – являє собою лист з певною кількістю ємностей для кексів. Це дозволяє одночасно піч від 6 до 12 кексів.
- Форма для випічки роз'ємна – кругла ємність, плоске рівне дно, високі стінки зі спеціальним механізмом закривання і відкривання. Легкий рух руки, клацання – і стінки відокремлюються від дна. Ваш пиріг без зайвий зусиль поданий до столу. Не треба чекати поки формочка охолоне або акуратно орудувати лопаткою, щоб не пошкодити м'яке тісто. Плоске дно може виконати роль страви, якщо раптом не знайдеться більш святкового варіанту.
Вимоги до посуду для випікання
Найпоширеніші нарікання – це пригорання тесту. Цього легко запобігти, якщо металева форма для випікання виконана з вуглецевої сталі з антипригарним покриттям.
- По-перше, така сталь як матеріал виготовлення володіє достатньою теплопровідністю, щоб швидко нагрітися і тримати одну і ту ж температуру на весь час випікання.
- По-друге, цей матеріал не схильний до корозії і деформації на високих температурах. Тому не утворюється іржа і ємність не замінить первісний вигляд.
- По-третє, антипригарний шар є захистом від неприємної чорної скоринки на рум'яних коржах. Також його наявність не вимагає використання додаткових жирів, а, значить, присмак масла не буде псувати ванільний аромат мучного десерту.
Але тут виникає природне запитання про якість антипригарного покриття, яке, як відомо, при високих температурах може виділяти шкідливі речовини і деформуватися, втрачаючи свої первісні властивості. Щоб цього не допустити, слід пам'ятати, що алюмінієві моделі з полімерним покриттям не можна розігрівати вище 240 С. Якщо ваші рецепти вимагають більш високої температури, то використовуйте ємності з керамічним покриттям. Воно витримує температуру до 400 С і є повністю безпечним у використанні.
Будь-яке покриття вразливе до механічних впливів, тому не рекомендують різати бісквіт прямо в формі. В іншому випадку, щоб не пошкодити поверхню, можна укладати на дно перед заповненням ємності тестом папір для запікання. Практичною альтернативою стане роз'ємний варіант, коли простий механізм допоможе «звільнити» десерт і перетворити сковороду в блюдо.
Печіть, експериментуйте і дивуйте, пригощайте і знову печіть! Адже це так легко, коли є універсальні і практичні форми для випікання!
Всі поради