Столові сервізи своїй появі зобов'язані китайцям. Саме вони почали виготовляти посуд з порцеляни, об'єднуючи тарілки, чашки, блюдця в цілі серії однакових форм і декору. Найбільші естети Європи – французи – не могли пройти повз такого керамічного пишноти, і з їх легкої руки столові набори посуду отримали назву «сервізи», Стали популярними і стали живим нагадуванням епохи, відображаючи смак і моду свого часу.
Класифікація наборів: що змінилося за століття?
Починаючи з 14 століття, коли Європа відкрила для себе фарфор, в Старому Світі створювали столовий посуд зі звичайної глини, фаянсу, благородного срібла і вічного золота. Склодуви доповнили цей список скляними виробами, які вигідно виглядала на тлі кераміки: оригінально і привабливо. І тут знову відзначилися французи, першими представивши унікальні зразки свого виробництва, якими стали сервізи Люмінарк.
сьогодні – цей посуд є еталоном бездоганного смаку, практичності і довговічності. Ще ніколи скло не було таким функціональним у всіх своїх проявах.
Все розмаїття видів розділили в певні категорії:
- столовий
- чайний
- кавовий
- десертний
перший вид – столовий – відноситься до типу комплексних наборів і має сучасну назву «все включено», Яке підказує, що за один раз ви купуєте всі предмети необхідні при сервіруванні столу. Останні три види – це цільові комплекти. Зазвичай і ті, і ті інші розраховані на 6 або 12 персон, що визначає кількість вхідних в їх склад предметів.
Комплекти посуду за призначенням
1. Столовий сервіз є універсальним рішенням сервірувати стіл в одному стилі. Незалежно від того, що ви плануєте подавати щоденний сніданок, обід, вечеря або святковий банкет, у вас під рукою завжди буде необхідна кількість посуду, включаючи набори тарілок всіх розмірів, салатники, молочники і навіть супниця. Такі комплекти включають до 100 предметів, і позбавляють господинь від вічної проблеми нестачі пари чашок. В підсумку – у вас завжди ошатний стіл, гості не переглядаються – у кого більше тарілка, а вам не треба вигадати: на яке блюдо покласти ще один салат.
2. Чайний сервіз найулюбленіший, знайомий і популярний комплект посуду. Він присутній в кожному будинку, перетворюючи звичайне чаювання в особливий ритуал спілкування з рідними і друзями. Обов'язкова його складова чашки і блюдця. Обсяг чайної чашки від 170 до 250 мл, форма може бути різна, але обов'язково з ручкою. Додатково набір комплектується, заварювальним чайником, цукорницею, молочником, формочками для джему, десертними тарілками, цукерниці. Якщо для нас звичні комплекти 6/12 чашок і 6/12 блюдець, то деякі країни, наприклад, Японія чи Німеччина, пропонують варіанти «тет-а-тет»: 2 або 4 чашки і блюдця, додаючи їх тими ж додатковими предметами.
3. Кавовий сервіз – мініатюрна копія чайного з таким же змістом предметів. Відрізняється об'ємом чашок 80-150 мл і розміром блюдець. Кавники мають не округлу форму як чайники, а більш витягнуту для збереження аромату кави. Обов'язковий їх атрибут – сливочники або молочники.
4. Десертний вид призначений для подачі тортів, кексів, пудингів, солодких пирогів. Його склад: одне блюдо, 6 тарілок, лопаточка для торта, іноді фруктовница.
Ваші особисті переваги визначають остаточний вибір кількості предметів в наборі. Якщо вам подобатися оформляти всі в єдиному стилі навіть повсякденні трапези, то оптимальним варіантом буде столовий сервіз на 6 персон. Традиційно він включає в себе по 6 тарілок трьох видів: обідні, супові і десертні. Буває набори комплектуються блюдом: круглим або овальним. У комплекті може бути присутнім: селедочниці, глечик, Соусниця, сільничка, салатник, перечниця, розетки, супниця. Зазвичай це 34 предмета. Якщо ви плануєте приймати в 2 рази більше гостей, тоді вам краще придбати комплект на 12 персон.
Сімейні традиції починаються з домашнього затишку, який допоможуть створити непідвладні часу і завжди модні сервізи!
Всі поради