Духовка була і залишається незамінною помічницею господині навіть при наявності мультиварки і мікрохвильовки. Тільки в духовій шафі гусак виходить із золотистою скоринкою, а форми для випічки радують повітряними бісквітами. При цьому їжа, приготована таким чином, повністю зберігає смакові якості продуктів, їх корисні мікроелементи і вітаміни.
Що потрібно для духовки: вибираємо правильно
Готувати в духовці зручно: збираються необхідні інгредієнти відповідно до рецепту, вибирається температурний режим – і через певний час блюдо можна подавати до столу. Причому участь самої господині такий процес не вимагає, якщо дотримана одна дуже важлива умова – підходяща і якісний посуд. Вона може бути представлена кількома видами.
приготування птиці – це не єдине призначення такої жаровні: вона ідеально підходить для запікання овочів, риби, м'яса.
1. Гусятница
Традиційна посуд цього типу – овальна жаровня з кришкою, яка повторює контури поміщається в неї птиці: гусака, качки, курки, індички. Також пропонуються прямокутні варіанти. Вони, як і овальні, можуть бути різного об'єму і розмірів. це дозволяє вибрати оптимальний варіант для своєї духовки.
Гусятница може бути виготовлена з таких матеріалів як:
- Нержавіюча сталь: Практична, довговічна. Повинна бути з 3-х шаровим термоаккумулирующим дном і стінками не менше 0,5 см, щоб виключити деформацію при високих температурах. Маркування сталі 18/10.
- литий алюміній. Для запікання пропонуються жаровні і форми з антипригарним покриттям: полімерним або керамічним. Повинно бути товсте дно і стінки.
- Жароміцне скло: Екологічна, жаростійкий посуд, підходить як для приготування борошняних виробів, так і для перших, других страв і гарнірів.
- чавун – ідеальний варіант для м'яса і дичини. Володіє природним антипригарним покриттям, забезпечує рівномірний нагрів і довго зберігає один температурний режим.
- Кераміка, жаростійкий фарфор – цей тип безпечний, гігієнічний, має здатність довго зберігати одну і ту ж температуру. У ній можна зберігати вже приготовані страви, на відміну від чавуну, нержавіючої сталі і алюмінію.
2. Кондитерські форми для випічки
Аромат домашніх кексів не зможуть замінити навіть самі апетитні тортики з магазину. Що необхідно для «смачного» результату? Цікавий рецепт і правильно підібрані кухонне приладдя.
Залежно від типу мучного вироби, ви можете вибрати:
- для піци – виконані у вигляді листів з невисокими бортиками і мають діаметри традиційної коржі цього популярного італійського блюда. Іноді їх використовують для запікання тонких коржів з листкового, пісочного, прісного тіста або відкритих пирогів.
- Для випічки тортів – зазвичай мають круглі обриси з високими стінками. Вони призначені для рідкого тесту, яке під час нагрівання, піднімаючись, має набути необхідний вид і не втратити своєї легкості. Особливою популярністю користуються роз'ємні форми для випічки тортів, що полегшують процес подачі готового виробу на стіл за допомогою спеціального розсувного механізму.
- для печива – їх різноманітність обмежується тільки вашою фантазією. Домашнє печиво у вигляді зайчиків, зірочок, Олімпійських ведмедиків і інших забавних варіантів дуже люблять діти. Турботливі мами використовують форми для випічки печива як захоплююче і корисне проведення часу. Дитина отримує задоволення не тільки від цікавого заняття, але і від результатів своєї праці, пригощаючи їстівними «сердечками» і «черепашками» всю сім'ю.
- Для кексів і пудингів – використовуються для приготування виробів із здобного, жирного або сирного тесту. Відрізняються від звичайних ємностей для тортів наявністю виїмки всередині, що дозволяє важкого тесту пропектися в повній мірі. Щоб приготувати одночасно від 6 до 12 кексів, можна використовувати спеціальні листи з окремими ємностями під тісто.
Духовка і посуд для запікання – кулінарний дует вашої кухні!
Всі поради