Кулінарне майстерність, сучасна техніка і якісний набір посуду – ось три кити, на яких тримається зразкова кухня.
- емальовані
- нержавіючі
- Алюмінієві з антипригарним покриттям
- керамічні
Емальований посуд: ностальгія за минулим або вибір нового покоління?
Відразу представили собі ошатний набір каструль в горошок або ніжні незабудки? Ви абсолютно праві. Своєю яскравою глянсовою розпису вона зобов'язана особливої технології нанесення кольору – деколь. Але це всього лише зовнішній декор, що спокушає господинь прикрасити свою кухню.
Основний акцент такого виду – емаль. Саме вона, а вірніше її жароміцний шар, покриває чавун, подвійний аркуш вуглецевої або прокатної сталі, щоб зробити продукцію якісною і довговічною.
емаль – це силікатне скло особливого складу, основа якого – фрита. Він має на увазі з'єднання органічних і мінеральних компонентів: полімерів, глини і скла. Випал перетворює фриту в емаль, яка в свою чергу, рівномірним тонким шаром наноситься на металеву поверхню.
Пройшовши певні етапи виробництва, ми отримуємо кінцевий результат – набір емальованих каструль, що володіє своїми незаперечними перевагами:
- Абсолютно безпечна: емаль повністю запобігає потраплянню металу в їжу
- Бездоганний смак страв: висока стійкість до харчових кислот дозволяють уникнути реакцій з продуктами і зберегти їх первинні смакові якості. Тому в таких ємностях можна зберігати готову їжу
- Гігієнічна: емалеве покриття без тріщин і подряпин є захистом від скупчення шкідливих бактерій і мікроорганізмів
- Зручність і простота в експлуатації: підходить для всіх видів плит і методів приготування
При використанні не варто забувати, що емаль – скло, а значить, крихка субстанція. Тому: не перегрівати, не кидати, чи не переохолоджувати. Поміняйте металеву губку на м'яку, коли миєте емальовані вироби, і вона вам прослужить довгі роки.
Нержавіюча посуд: космічні технології – земна практичність
такий набір – справжньою окрасою кухні. Їх гладка блискуча поверхня зобов'язана 10% -ному змістом нікелю в нержавіючому сплаві, а міцність досягається завдяки 18% змістом хрому. Вивчаючи інші якості цього, можна назвати параметри її правильного вибору:
- Матеріал виготовлення: сталь маркування 18-10.
- Товщина стінок не менше 0,5 мм.
- Товщина дна не менше 7 мм. В ідеалі дно повинно бути багатошаровим за типом сендвіча: сталь-алюміній-сталь. чим багатошарові «сендвіч» – 5 або 7 шарів – тим краще теплопровідність дна.
- Рівний шов з'єднання стінок і дна, без зазорів. В іншому випадку, можлива поява іржі.
- Вага каструлі не менше 1 кг.
Керамічний посуд: горщик вари!
найперша посуд, яка відома людству. Сучасні виробники, поєднавши природні властивості глини з технологічними ноу-хау, створили практичні і екологічно чисті предмети кухонного вжитку.
Керамічний посуд володіє природною властивістю термоса: гаряче довго не остигає, а холодна – не нагрівається. Але глина, будучи матеріалом пористим, дуже вразлива до вологи і проникненню жирів. Застосування глазурі (кремнеземного скла) дало другою життя горшочкам, гурткам і глечиків, наділивши їх довговічністю і практичністю.
Сьогодні ви можете придбати цілі набори керамічного посуду, яка є ідеальною для гасіння м'яса і овочів, запікання в духовці, випічці пирогів і кексів. Основними її перевагами є:
- Абсолютна безпека: кераміка екологічно чистий матеріал, тому можна не тільки готувати, але і зберігати їжу
- Висока теплопровідність: все площа нагрівається рівномірно, довго тримає тепло, тому страви мають ідеальний смак
- Антипригарним: кераміка володіє природними антипригарні властивості
- Естетичний зовнішній вигляд: кераміка стійка до утворення нагару на зовнішній стороні каструлі
- Сумісність з сучасними плитами: підходить для використання в мікрохвильовій печі, духовці і склокерамічною плиті
- Широкий температурний діапазон: від -30до + 250градусов
Для того, що ваш «горщик» або цілий їх набір не перетворився на черепки, не ставте його в сильно розігріту духовку і бережіть від ударів.
Алюмінієвий посуд (з антипригарним покриттям)
унікальний тандем – старий добрий алюміній і нове антипригарне покриття типу «тефлон» – став винаходом № 1, яке подарував кухні ХХ століття.
Використовуючи такий посуд, збувається мрія сучасної людини: готувати швидко і смачно. Алюміній віддає нам все своє тепло, а антипригарний шар – забезпечує відсутність прилипання і підгоряння. Але тільки в тому випадку, якщо товщина дна не менше 5 мм. Тонкі стінки чутливі до високих температур, швидко деформується, а покриття – тріскається і приходить в непридатність.
Тому дуже багато хто воліє повноцінні набори алюмінієвого посуду, яка має два варіанти покриття:
- Полімерний матеріал: тефлон і його аналоги (DiamondBest, Hostaflon, Keravis, ProtectalPlus, Сталафлон і інші)
- Керамічне (гранітне, мармурове), в основі якого лежить золь-гель технологія
Якщо говорити про тефлоні і його аналоги, то це летючий полімер, який при сильному перегріві стає надмірно вразливим до механічних пошкоджень. Тому, як і в роботі, так і в догляді за ним, не використовуйте металеві предмети.
Керамічне покриття визнано найбезпечнішим, термоустойчивим (легко перенесе розігрів до 450 градусів), але може зруйнуватися в лужному середовищі.