Темпер (з англ. Tamper) – це пристрій який, необхідно для пресування меленої кави в холдері, при формуванні «кавовій таблетки» під час приготування еспрессо. Ущільнення потрібно для досягнення потрібної швидкості проходження води через мелену каву. Рівномірний потік крізь кави забезпечує оптимальну екстракцію, від цього залежить смак еспрессо, його насиченість і аромат. У разі слабкої трамбування, смак вийде водянистим, ненасиченим, кислуватим, так все цінне залишилося в таблетці і не встигло потрапити в нашу чашку. Якщо темперовка була проведена з надмірним зусиллям, то кава буде перенасичене кофеїном і кавовими маслами. В недалекому минулому для цього процесу використовували пластикові темпери, який йшли в комплекті з кавоваркою. У якийсь момент американець Рейдж Барбер вирішив створити повноцінний якісний інструмент для темперовкі, а відповідно покращити смакові якості еспресо. Так з'явився цей легендарний інструмент бариста в серійному виробництві.
Якщо Ви вирішили купити темпер – візьміть до уваги ці нюанси:
- Зручність використання. Ручка темпера повинна максимально зручно лежати в долоні і мати ергономічну форму, так як сила тиску, з якою бариста тисне на рукоятку, дорівнює приблизно 12-15 кг. Звичайно ж темпер може бути дуже красивим, але взагалі не зручним у використанні. Тому ідеально, якщо у Вас є можливість попередньо «приміряти» в руках обрану модель.
- Матеріал ручки. Тут ми можемо зустріти різноманітність матеріалів і квітів: пластик, дерево або метал. Всі матеріали хороші і практичні.
- Матеріал підстави. Найважливішою частиною темпера є підстава, від якого безпосередньо залежить як буде утрамбований кави. Його діаметр повинен точно збігатися з холдером (портафільтр). Найбільш популярні діаметри - 53, 57, 58 мм.
Правильно підібраний діаметр темпера
Чи не правильно підібраний темпер
Які бувають темпери:
- класичні
- Пуш-темпери або автоматичні
Цей вид дозволяє раз відрегулювати ступінь пресування і надалі виконувати темперовку в автоматичному режимі, не замислюючись про силу натискання. Досточно висунути на необхідну глибину майданчик і зафіксувати її гвинтами кріплення. Такі моделі зустрічаються у виробника Motta.
форми підстави
Найпопулярніші - плоске і опукле. Плоске дозволяє сформувати щільну рівномірну таблетку. опукле – таблетка найбільш спресованості в центрі і менш по краях. У кожного з варіантів є свої шанувальники. Обидва варіанти чудово виконують процес темперовкі. В Америці найбільш популярна округла платформа, а в Європі «прижилася» плоска. Набагато рідше можна знайти підставу з бороздочки. Але і у цього різновиду є свої шанувальники.
Матеріал виготовлення платформи:
- Нержавіюча сталь - найідеальніший варіант. Важкий, міцний, не піддається корозії і не вступає в окислювальні реакції з кавою. Легко чиститься будь-якими миючими засобами.
- алюміній – має занадто малу вагу для якісної пресування, схильний до корозії від вологи і кислот. Так як алюміній м'який метал, то з часом поверхня може деформуватися або покритися глибокими подряпинами
- пластикова підошва – це самий бюджетний варіант, який зустрічається вкрай рідко. Цей варіант увібрав в себе всі мінуси. Єдиний плюс цього виду – це низька ціна.
Тепер нам відомо, що для початку потрібно вибрати діаметр під портафільтр, він повинен бути на частки міліметра менше самої вузької частини фільтра. Якщо Ви початківець бариста, то краще вибрати плоску підставу, так легше домогтися рівномірної площини, але в принципі, це справа смаку. Далі залишається вибрати тільки матеріал вироби, який, як ми з'ясували, повинен бути максимально важким, міцним і ергономічним.
У нашому шоу-румі Ви зможете вибрати саме те, що Вам ідеально підходить!
Всі поради