Як обрати посуд?

Тема вибору кухонного посуду  цікава багатьом людям. Вона важлива для молодят, які набувають різних речей для свого спільного господарства. Вибір  нового набору може представляти важливий інтерес для досвідченої господині, яка вирішила оновити свій кухонний інструментарій. Як правильно вибрати хороший кухонний набір, потрібно знати і чоловікові, який вирішив порадувати свою господиню приємним і корисним подарунком - посудом.

Це тільки на перший погляд може здатися, що при покупці кухонного начиння не потрібно скільки-небудь замислюватися. Насправді, при вдумливому підході з'ясовується, що вибір посуду дуже навіть не простий. На нього впливає безліч об'єктивних та суб'єктивних факторів.

Чинники, що впливають на вибір

Хто б не купував такий вид товару – молодята, досвідчена господиня або чоловік – задля забезпечення оптимальності вибору необхідно врахувати такі чинники.

Склад сім'ї Від чисельності та віку сім'ї (стажу сімейного життя) залежить, скільки предметів цієї сім'ї потрібно, з якими споживчими якостями. Для молодої сім'ї з двох осіб (молодят)  може бути потрібний мінімальний комплект через спосіб життя молодих – динамічного і що передбачає більший дозвілля поза домом і, як наслідок, що включає в себе більш часті прийоми їжі в закладах громадського харчування (їдальні, кафе і т.п.). Сім'я з великим стажем, особливо, якщо в ній є діти, веде більше домашній домашній житло. спосіб життя. Наявність дітей стимулює регулярне приготування їжі вдома, зрозуміло, з повного кухонного арсеналу. Такий набір посуду ще називають «для всього обіду». Він включає сотейник, каструлю об'ємом 2 літри для приготування других страв, трилітрову каструлю - для перших страв і 4-літрову – для компотів, наприклад. Крім цього, сімейний набір кухонного начиння може включати пару каструль об'ємом 5 літрів - з їх допомогою виконують стерилізацію в процесі приготування домашньої консервації. Окремі господині вважають за необхідне мати в наборі каструль ємності об'ємом 10 і навіть 40 літрів для тих же цілей.

Національні та громадські традиції харчування. У кожного народу багато століть складається свій асортимент страв домашнього приготування. Багато з таких страв стають «брендом»  національності. Для українського народу – ndash; це український борщ, для сибіряків – ndash; пельмені, для народів Сходу – плов тощо. Для приготування таких національних страв можуть бути потрібні спеціалізовані моделі. Крім цього на вибір кухонного начиння також впливають соціальні стандарти домашнього харчування, що сформувалися в сучасній міжнаціональній культурі.

- Досить вагомим фактором, що визначає вибір, є рівень життя. Він задає не тільки номенклатуру кухонних предметів для приготування їжі, але і їхню якість. споживчі показники.

Як вибирати кухонний посуд: матеріал

Як обрати посуд? 2

При виборі найчастіше керуються доволі прагматичними вимогами. При цьому оцінюється, наскільки цей вид практичний, зручний у користуванні. Одним із перших критеріїв, за якими здійснюється вибір, є матеріал, з якого вона виготовлена.

У давні часи (до ХХ століття) найбільшого поширення мав керамічний посуд. Вона досить практична, відрізняється екологічністю та безпекою для здоров'я страв, що готуються в ній. На жаль, вона дуже тендітна і вимагає дуже обережного поводження.

У ХХ столітті масово почали виготовляти кухонне приладдя з чавуну, сталі та сплавів алюмінію. На жаль, чавун і сталь схильні до корозії при контакті з харчовими продуктами. У страви, що готуються, потрапляють оксиди заліза, що аж ніяк не корисно для здоров'я. Тому вироби із чавуну та сталі найчастіше покривається емаллю. Цей вид зручний при використанні, легко миється. У чавунному посуді через її велику теплоємність дуже зручно готувати тушковані страви. Емаль покриття хімічно нейтральна до харчових продуктів. До недоліків емальованих моделей відносять пригорання в ній деяких продуктів, зокрема – молока, і поступове руйнування емалевого покриття через вплив контрасту температур. Крім цього вона пошкоджується навіть за невеликих зіткнень.

Товари виготовлені з нержавіючої сталі користується останнім часом дуже високою популярністю. Вона повністю хімічно безпечна – нержавіюча сталь хімічно нейтральна і при приготуванні страв не виділяє в них шкідливих речовин. При виробництві виробів з нержавіючої сталі застосовується сталь, що містить не менше 17% хрому. Найчастіше використовується  сталь марки 18/10, що включає 18% хрому, 10% - нікелю. Нержавіюча сталь не піддається окисленню навіть при тривалій експлуатації, продукти, що готуються в ній, не втрачають своїх корисних властивостей, смаку і навіть більшої частини вітамінів. У таких ємностях забезпечується тривале та надійне збереження готових страв. Слід мати на увазі, що присутній у нержавіючій сталі нікель для деяких людей може бути алергеном.  Тому при виборі потрібно враховувати наявність у когось із членів сім'ї алергії цього виду.

Популярність посуду з нержавіючої сталі пояснюється її універсальністю, привабливим зовнішнім виглядом та зручністю догляду. Характерною рисою є наявність вираженої залежності якості виробу від вартості. Якість начиння з нержавіючої сталі залежить від товщини стінок і наявності/товщини шару, що розподіляє тепло. Продукція з нержавіючої сталі  в економ-класі має тонкі стінки, схильна до деформації. Аналогічні моделі в середньому та високому ціновому сегментах довговічні, стійкі до деформацій, мають багатошарову конструкцію.

Як вибирати кухонний посуд: споживчі властивості

При виборі прийнято оцінювати також її ергономічність. Стосовно кухонних атрибутів це означає:

- Зручність форми – каструлі малого об'єму можуть бути опуклими, у них зручніше перемішувати продукти, а каструлі великого. обсягу – циліндричними;

- Ручки повинні бути нетеплопровідними. Дуже зручно, якщо вони знімні (не пошкоджуються при установці каструлі в духовку і забезпечується компактність зберігання всього набору);

- кришка може бути прозорою з регульованим отвором для випуску пари;

- Внутрішня та зовнішня поверхні каструль повинні бути гладкими для зручності миття.

Висновки

Як бачимо, вибір начебто простих речей, може бути досить змістовним процесом, в якому можна отримати результат, дуже близький до оптимального. У результаті від вдалого вибору виграють усі: і господиня, якою користуватися таким посудом буде приємно та зручно, і домочадці – . у якісному виробі вмілими руками можна приготувати багато смачних та корисних домашніх страв. А, враховуючи, що набори традиційно розраховується на експлуатацію протягом багатьох років, вдалий її вибір довгі роки приноситиме радість і задоволення всій родині.

Всі поради