Скляний посуд вимагає не тільки дбайливого звернення як крихкий предмет, але і правильного догляду. Завдяки знанню всіх тонкощів цього процесу, будь-які келихи надовго збережуть свій сяючий привабливий вигляд.
Кришталь або скло: в чому різниця догляду?
Купуючи черговий набір келихів, завжди є вибір між скляними і кришталевими виробами, які представлені в різних варіаціях: для вина, коньяку, шампанського, коктейлів.
Ще зовсім недавно кришталевий посуд була ознакою розкоші і достатку, їй з гордістю прикрашалися святкові столи. Звичайні ж скляні стакани і чарки використовувалися в повсякденному побуті, тому були позбавлені дизайнерської задумки в зовнішньому оформленні.
Поява нових технологій виготовлення скла внесло свої корективи, і тепер воно може конкурувати з кришталем не тільки в привабливості, а й міцності.
Однак кришталь, маючи свій особливий хімічний склад, вимагає особливого догляду.
-
Тільки ручна мийка, категорично забороняється машинна, навіть на мінімальних режимах.
-
Мити в теплій або холодній воді, тому що гаряча негативно впливає на прозорість кришталю.
-
Якщо ви вирішили використовувати додатково миючі склади, то виключіть соду з їх числа, застосовуйте лимонний сік або оцет при полосканні. Необхідно пару крапель додати у воду і можна обполіскувати вироби. Ці дві речовини повернуть первісний блиск.
Витирати або не витирати скляний посуд?
З цього приводу існують різні думки. Одні фахівці стверджують, що скло обов'язково треба витирати рушниками з м'яких тканин, щоб патьоки води не залишали неприємних оці розлучень. Друга частина експертів стверджує, що тканину залишає ворсинки на склі, тому краще вимите скло ставити на чистий рушник і дати їй обсохнути природним шляхом.
Але і перші, другі впевнені, що перед подачею на стіл необхідно обполоснути келихи для вина, і тоді смак напою буде природним без домішки сторонніх запахів.
Скло: доглядаємо правильно
Як мити, сушити, витирати і зберігати? Грамотні відповіді на ці питання стануть запорукою бездоганного блиску всіх скляних виробів, при цьому зберігати повноцінний смак і запах будь-якого напою.
-
На великій сучасній посуді є маркування, що дозволяє мити її в посудомийній машині із зазначенням правильного розміщення предметів. Але найвідоміші виробники скла – Spigelau, Villeroy & Boch, Bohemia, Riedel – нагадують, що ручна мийка є ідеальним варіантом догляду. У тому випадку, якщо ви довірили свої келихи для коньяку, фужери машинному митті, то виймайте їх відразу після закінчення процедури. Інакше, ваше скло покриється назавжди блакитним відтінком і втратить свою кришталеву чистоту.
-
Гаряча вода для скла – табу. Вона руйнує його структуру, робить менш міцним і блискучим. Прохолодна, тепла, а ще краще – холодна вода рекомендується для миття.
-
Миючі засоби, що мають специфічний хімічний склад, можуть залишати на стінках фужерів і чарок сторонній запах або присмак, тому їх не рекомендують використовувати в догляді за склом. Однак при необхідності їх застосування, виріб слід ретельно вимити під проточною водою.
-
Протирати келихи треба правильно: спочатку ніжку, потім стінки. При цьому, тримаючи посудину за основу чаші. Для протирання високих або глибоких склянок використовуються спеціальні м'які щітки на довгій ручці, які повинні служити виключно келихах, а не всієї кухонного начиння на кухні.
Коли ваша скляний посуд вимита, як слід до сяючого блиску, необхідно подумати про її зберіганні. Для цього підійде закриту шафу, що захищає скло від проникнення пилу і сторонніх запахів або спеціальні тримачі, які надійно зафіксують весь арсенал для напоїв.
Дотримуючись такі прості правила догляду, у вас завжди буде розкішний посуд для всіх напоїв, готова до романтичної вечері або зустрічі гостей.
Всі поради