Порцеляновий посуд – витончена, тендітна – стала уособленням легкості і краси. Її секрет виробництва довго і завзято охороняли китайці. Тому володіти такими виробами для європейців вважалося ознакою розкоші і відмінного смаку. Винахід європейського сорту зробило його доступнішим, але від цього він не втратив своєї привабливості, а навпаки, придбав нові форми в сучасному дизайні.
Фаянс і фарфор:
Перебуваючи в пошуку натуральних фарфорових виробів, легко потрапити в халепу і придбати фаянс, який є різновидом кераміки і зовні нагадує благородний побратима.
Не дивлячись на те, що їх склад і технологія виробництва в цілому схожі, готові вироби істотно відрізняються за якістю. Завдяки більш високій температурі випалу і дрібної фракції складових в обжигаемой суміші, фарфор виходить більш міцним, що не пористим і напівпрозорим.
Деякі вироби навіть не покривають глазур'ю, але при цьому вони гладкі на дотик, не вбирають ніяких речовин при контакті і легко миються. Цінителі навіть на відстані в кілька кроків зможуть відрізнити тарілки фарфорові від фаянсу. Якщо ви хочете вразити гостей вишуканою сервіровкою, то варто купувати тільки посуд високої якості.
Як на практиці відрізнити фарфор від інших видів кераміки
Сервізи з фаянсу і посуд порцеляновий їдальня можуть бути декоровані однаково. Але досить взяти хоча б по одному предмету в руки з кожного набору і легко зрозуміти різницю між виробами. У чому ж вона полягає?
- фарфор набагато легше
- якщо піднести його на світло, то крізь поверхню проникають промінчика світла.
- порцеляновий поверхню виробу гладка і рівна: без бульбашок, напливів та інших дефектів.
Якщо результати візуального огляду вас до кінця не переконали, злегка вдарте по краю вироби, і благородний матеріал «заспіває», Тобто видасть мелодійний високий протяжний дзвін. Удар по кераміці, навіть відмінної якості, буде глухим.
Ознаки якісного порцеляни
Як і будь-яка інша продукція, фарфор буває різної якості. Це пояснюється складною технологією з високими вимогами на кожному етапі виробництва. В першу чергу, варто звернути увагу на маркування виробника. Сортність визначається кольором клейма:
- червоний – перший сорт
- синій - другий
- зелений – третій
Також необхідно придивитися до форми кожного з предметів. Якісний посуд порцеляновий їдальня повинна бути симетричною, правильної форми і стійко стояти на рівній поверхні, не хитаючись. У разі, коли є сумніви можна просто перевернути чашку або тарілку і покласти на верхній край. Прилягання до площини має бути щільним, без просвітів.
Нерідко продукцію залишають білою, не використовуючи декорування. В натуральний білосніжний або злегка кремовий відтінок, сучасні виробники додають барвники, які надають чистий блакитно-білий тон. Якщо посуд глазурована, то поверхня повинна бути ідеально гладкою, без вм'ятин, подряпин, патьоків і бульбашок. Розгляньте глазур на світло – перевірте на відсутність дрібних майже непомітних тріщин.
Порцеляновий сервіз може бути розписаний орнаментами. Іноді це цілі сюжети, а можуть бути прості візерунки. Уважно огляньте розпис: посуд високої якості покривається малюнком до випалу. Фарби повинні бути соковитими і яскравими, малюнок – точним і симетричним. Не варто звертати увагу на дрібні невідповідності неминучі для ручного розпису, саме вони надають індивідуальність кожного предмета.
Порцеляновими виробами захоплюються, підносять в дар, залишають у спадок – адже справжній фарфор непідвладний часу.
Всі поради