Скороварки відомі людству вже кілька століть. На рубежі 17 століття вчені вперше виявили взаємозв'язок між температурою і тиском, вдалося довести, що з підвищенням тиску в замкнутому просторі нагрів до температури кипіння відбувається набагато швидше, внаслідок чого процес варіння або гасіння також прискорюється. Перші конструкції скороварок – громіздкі і незграбні з'явилися вже в 19 столітті. І тільки після другої світової війни з'явилися агрегати з нержавіючої сталі, які зробили революцію в домашньому кухонному господарстві.
Які у них переваги?
Таке технологічне пристрій, як скороварка дозволяє заощадити час на традиційну роботу з приготування страв на всю сім'ю. Це дуже актуально при сучасному динамічному ритмі життя, особливо для жінок, зайнятих побудовою кар'єри.
Агрегат не тільки скорочує час приготування їжі, але і максимально зберігає харчову цінність продуктів – білки, вітаміни, мікроелементи, які розпадаються або змінюють структуру при тривалому варінні.
Всі страви в скороварці відповідають параметрам здорової їжі, адже вони приготовлені способом варіння або гасіння, без додавання великої кількості масла або жиру.
Агрегатом легко користуватися – варто лише закласти продукти, закрити щільно кришку і зафіксувати кріплення, якщо такі є, і поставити виріб на плиту. Далі відбувається все саме собою: при збільшенні температури всередині приладу, тиск всередині підвищується. І ось завдяки збільшенню тиску час на приготування страви скорочується. Ви можете запитати: «Чи може вибухнути цей прилад при зайвому тиску?» Наша відповідь немає і ось чому: виробники забезпечили їх клапаном, який спускає зайвий тиск і підтримує те, що необхідно для приготування їжі. А якщо раптом цей клапан з якихось причин вийде з ладу, в пристрої передбачений спеціальний аварійний клапан, який в разі потреби і вступає в роботу.
Що приготувати в скороварці? У них добре готуються страви, які вимагають тривалого кипіння – з м'яса, бобових, круп'яних виробів. Можна готувати в них овочі та інші продукти на пару. При цьому всі продукти, закладені в ємність, що не розвалюються, а зберігають свою форму, овочі зберігають красиву природну забарвлення.
Як готувати в скороварці
Сучасні агрегати виконані з найякісніших матеріалів та вдосконалені настільки, що ви не будете відчувати труднощів з експлуатацією:
- Всі інгредієнти страви закладаються всередину, якщо за рецептом необхідна попередня обробка продукту, то проведіть її при відкритій кришці.
- Каструля із закритою кришкою ставиться на інтенсивний вогонь до появи шипіння з клапана. Він сигналить вам, що температура в камері піднялася до 100 градусів, на цьому етапі вогонь зменшується і засікається час варіння.
- Після закінчення процесу приготування відкривати пристрій відразу не варто. Необхідно попередньо спустити тиск через робочий клапан і тільки після цього відкривати.
- Якщо по ходу варіння або гасіння необхідно закласти інгредієнти, то каструля знімається з вогню, вальвола піднімається, тиск і температура всередині обсягу знижується і проводиться завантаження продуктів, а потім агрегат знову ставиться на вогонь.
- Якщо під час приготування, пара виходить з під кришки, значить кришка не закрито належним чином або прокладка прийшла в непридатність і її необхідно замінити.
- Клапан бажано промивати і прочищати після кожного сеансу приготування
- Якщо клапан сильно шипить, Вам необхідно зменшити вогонь.
- Якщо під час приготування ємність була наповнена великою кількістю рідини, то для того щоб скороварку відкрити, необхідно її попередньо охолодити і тільки потім відкривати робочий клапан. Каструлю необхідно наповнювати не більше ніж 2/3 від загального обсягу.
Час готування продуктів
м'ясних:
- Свинина (після попереднього обсмажування) від 12 до 15 хвилин
- Яловичина (після попереднього обсмажування) від 12 до 15 хвилин
- Баранина (після попереднього обсмажування) від 10 до 12 хвилин
- Курка від 20 до 30 хвилин
- Качка від 20 до 25 хвилин
- Печінка 5 хвилин
овочів:
- Капуста головка 5 хвилин
- Капуста цвітна від 5 до 7 хвилин
- Морква молода від 3 до 5 хвилин
- Морква стара від 6 до 10 хвилин
- Боби від 2 до 4 хвилин
- Квасоля від 5 до 6 хвилин
- Буряк молодий від 10 до 15 хвилин
- Буряк старий від 20 до 35 хвилин
- Картопля молода (маленького розміру) від 5 до 7 хвилин
- Картопля молода (середнього розміру) від 8 до 10 хвилин
- Картопля в мундирі 15 хвилин
- Картопля порізаний на четвертинки від 4 до 5 хвилин
- Картопля порізаний на половинки від 10 до 12 хвилин
- Кукурудза від 15 до 20 хвилин
крупи:
- Рис 10 хвилин
Чим відрізняється мультиварка від скороварки
Зараз досить популярним агрегатом на кухні став цей електричний апарат. Між двома агрегатами є істотні відмінності:
- в скороварці процес приготування йде набагато швидше за рахунок тиску; в ній можна тільки варити; продукти в неї закладаються відразу і додавати інгредієнти не так просто, необхідно чекати поки вона охолоне; даний вид посуду розрахований на використання на плитах;
- мультиварка більш функціональна, в ній можна робити всі операції Приготування: варіння, смаження, випічка; вона є електричним приладом, додавати продукти в процесі приготування просто – відкрив кришку і додав;
Поспішайте купити скороварку, якщо у вас її ще немає, оцініть всі переваги сучасного технологічного вироби!
Всі поради