Хто міг подумати, що нехитре швейцарське блюдо буде мати таку популярність в світі. А все завдяки тому, що спільна трапеза об'єднує і дає нам приємне спілкування, якого так не вистачає в сучасному житті. Ця страва на багатьох континентах стало символом молодіжних вечірок та романтичної вечері на двох.
Найзручніше готувати страву в спеціальному посуді, яка в народі набула назви «фондюшница». В її склад входить казанок, виконаний з будь-яких вогнетривких матеріалів – кераміки, нержавіючої сталі, чавуну. Казанок встановлюється на стійці, під якою розміщується пальник або маленька свічка. До набору додаються вилочки з довгими ручками. Обсяг казанка ідеальний на компанію з чотирьох осіб. Набір для фондю можна придбати і в розширеному варіанті, куди входять миски, для подачі закусок до страви і стакани для напоїв.
Страву можна приготувати в мікрохвильовій печі, якщо ви поки не зібралися купити фондю, а здивувати сім'ю і друзів дивовижним блюдом дуже хочеться. До речі, багато господинь, які мають набір, йдуть на невелику хитрість – розтоплюють інгредієнти в мікрохвильовій печі і переливають в казанок. Це дозволяє заощадити час і пальне.
Прості рецепти в фондю
Блюдо здатне задовольнити будь-які смаки – м'ясоїдів, вегетаріанців і любителів солодкого. Всі рецепти поділяються на три категорії – традиційне сирне, м'ясне китайське і шоколадне.
Для сирного варіанту в казанок наливається біле сухе вино, і укладаються шматочки сиру і спеції, суміш нагрівається до повного розтоплення сиру. До нього подаються прісушенние шматочки багета або грінки, креветки, риба, шматочки сардельок або сосисок, суцвіття цвітної капусти або брокколі, м'ясні тефтелі, гриби і інші інгредієнти, яким ви віддаєте перевагу.
Фондю в домашніх умовах можна приготувати і в китайському варіанті. Для цього в металевому казанку нагрівається масло або бульйон зі спеціями, і пропонуються тонко нарізані шматочки сирого замаринованого м'яса – баранини, яловичини, свинини, кролика або птиці.
Неповторним смаком відрізняється шоколадне фондю. Для нього підійде будь-який тип шоколаду, куди для смаку додають коньяк, вершки або молоко. До страви подаються нарізані шматочками фрукти і цілі ягоди, особливо пікантна в шоколаді полуниця. Можна запропонувати шматочки бісквіта, печиво, безе, зефір та інші солодощі.
Тепла компанія потребує напоях для створення розкріпаченої атмосфери. До такого вишуканого блюда прийнято подавати:
- гарне вино, мартіні;
- пиво;
- алкогольні коктейлі;
- чайні та кавові напої.
Як зробити фондю? Принадність цієї страви в тому, що воно відкриває масу варіантів для імпровізацій. Радуйте своїх близьких, готуйте із задоволенням!
Всі поради