Хліб як один з найважливіших продуктів в раціоні харчування, заслуговує спеціального місця зберігання, яким стала хлібник. призначення контейнера – зберегти первинний смак випічки, як можна довше. 

Який матеріал подобається хлібу?

Традиційно, до винаходу пластика, в асортименті присутні дерев'яні або плетені з застосуванням берести або вербового прута зразки. Поява харчової нержавійки дозволило вибирати стильні варіанти, тому приклад хлібниці Vinzer, які виконані з чистого металу або представляють гармонійне поєднання стали, пластика і дерева.

дерев'яні ємності – еталон екологічності та безпеки. 

  • Плюси: фізичні властивості натурального дерева максимально довго зберігають свіжість хлібобулочних виробів. Для того щоб уникнути присмаку деревини, необхідно вибирати ємності виготовлені з використанням наступних сортів деревини: липи, ясеня або берези. 
  • Мінуси: пориста структура. Матеріал швидко вбирає запахи, тому потребує постійного провітрювання. Неправильний догляд спричиняє утворення грибків і плісняви, які швидко розмножуються в сприятливому середовищі. Деревина вразлива до перепадів температур і впливу хімічних миючих засобів, які викликають деформацію конструкції і її пошкодження. Незважаючи на зовнішню привабливість, контейнери потрібно міняти кожні 2-3 роки, тому в практичності дерево поступається пластиковим зразкам.

Унікальна хлібник - секрет свіжого хліба

пластикова хлібник – наймолодший представник цієї категорії кухонного приладдя. 

  • Плюси: низька вартість, різноманітність форм і забарвлень, простий догляд.  
  • Мінуси: крихкість і специфічний запах, який може виділяти неякісна пластмаса. Вироби, виконані з високотехнологічного харчового пластика і мають підвищену зносостійкість, за вартістю не поступаються зразкам з використанням натурального дерева або кераміки.

Унікальна хлібник - секрет свіжого хліба 2

керамічні контейнери – найменш поширений варіант, в основному вироби ручної роботи.

  • Плюси: абсолютна гігієнічність, яку забезпечує натуральна глина як основа виготовлення керамічного посуду. Матеріал створює оптимальні умови для зберігання харчових продуктів, і борошняні вироби не виключення. Догляд обмежується періодичним провітрюванням, прибирання крихт і слідів забруднення – використанням вологої губки.
  • Мінуси: крихкість кераміки. Поява тріщини всередині або зовні – вірний знак, що в ній почнуть скупчуватися і розвиватися мікроби, які зможуть проникати в продукти.

Унікальна хлібник - секрет свіжого хліба 3

Хлібники з нержавіючої сталі – універсальний варіант зберігання випічки з будь-якого сорту борошна. 

  • Плюси: у виробництві використана високоякісна сталь 18/10, яку спочатку використовували для виробництва хірургічних інструментів. Відповідність токсикологічними і гігієнічним нормам перевели цей сплав в категорію харчових матеріалів. Сталь не вступає в реакцію з продуктами, які не окислюється, тому зберігається первинний смак хліба, який при цьому може залишатися м'яким протягом декількох днів. Міцна сталь забезпечує тривалу експлуатацію, захищаючи контейнер від механічних пошкоджень. Гармонійно поєднується з іншими матеріали (склом або деревом), що дозволяє підібрати виріб в індивідуальному стилі. 
  • Мінуси: полірована поверхня нержавійки чітко фіксує сліди дотику, тому протирати ємність доведеться частіше, ніж пластик або дерево.

Унікальна хлібник - секрет свіжого хліба 4

Порівняльний аналіз дозволив скласти об'єктивний рейтинг хлібниць, де перше місце по практичності, безпеки і привабливості займають вироби з нержавіючої сталі. Якби хліб міг вибирати, його вибір був би очевидний!

Всі поради