Фарфор є уособленням витонченості, розкоші і витонченого смаку. Перша посуд порцеляновий їдальня, чайні сервізи, вази з'явилися в Китаї в 620 році. Спосіб його виробництва тримався в секреті, тому такі вироби, привезені з Піднебесної, підносили тільки представникам вищого суспільства.

Вже на початку XVIII  століття в Саксонії двом життєрадісним натуралістам шляхом довгих експериментів вдалося отримати перші зразки європейського фарфору. Поступово по всій Західній та Східній Європі стали відкриватися мануфактури, багато з яких стали родоначальниками сучасних виробників цих витончених виробів. Можливо, що і ваші серванти прикрашають тарілки фарфорові зі столітньою історією.  

А чи замислювалися ви: як і чому вони досі мають такий бездоганний зовнішній вигляд? 

витонченим виробам – делікатний догляд

Способи догляду за фарфором, перш за все, визначені його хімічним складом, компоненти якого по-різному реагують на харчові кислоти, луги, температуру, миючі засоби.

Європейці, розгадуючи таємницю виготовлення, розуміли, що його основою є глина, а додатковими інгредієнтами: кварц, каолін, польовий шпат в різних пропорціях. Їх правильне співвідношення в результаті ставало результатом красивого посуду.

Відомо, що китайський сорт порцеляни м'якше, ніж європейський. Тому вимагає випалу при досить високій температурі, а значить, вироби виходять більш витонченими, з високим ступенем просвечиваемости, але більш крихкими. Також кераміка, як пористий матеріал, вразлива до впливу харчових барвників і воді, тому білосніжна внутрішня поверхня швидко набуває характерного наліт і може покритися тріщинами. 

Тому господарі порцеляни знають кілька «золотих» правил поводження та догляду за такий «примхливої» посудом, щоб вона завжди виглядала бездоганно.

1. Як мити?

Ручна мийка краще машинної. Особливо, якщо це вироби не сучасного виробництва, а антикваріат. Деколи, що покриває стінки посуду, як і сам фарфор, погано переносить високі температурні режими, тому використання гарячої води краще замінити теплою або прохолодною.

2. У чому мити?

Бажано використовувати окремий пластиковий або гумовий тазик, на дно якого покласти м'який килимок з тканини, силікону. Так ймовірність розбити тендітні тарілки фарфорові, чашки, блюдця, статуетки буде набагато нижче, ніж при митті в металевій або керамічній раковині. 

Вироби можна залишати надовго у воді, тому що на їх поверхні може утворитися сітка з тріщин, від якої вже не можна буде позбутися. 

3. Чим мити?

  • Категорично забороняються до використання жорсткі мочалки і йоржики. Вони можуть подряпати вразливу до тертя деколь і корпус посуду. Тому застосовуйте м'які рушники та спеціальні щіточки. Вимити важкодоступні місця можна зубною щіткою або йоржиком для миття дитячих пляшечок.
  • Не рекомендується застосовувати звичайні миючі засоби, які мають агресивний до фарфору хімічний склад. Краще використовувати розчин дитячого мила і з його допомогою видаляти забруднення з поверхні.

4. Як видалити застарілі плями?

  • Розчином харчової соди з теплою водою, приготований в пропорціях 1: 1
  • Розчином теплої води і невеликої кількості нашатирного спирту 
  • Спеціальними миючими засобами для порцеляни

Якщо у вас є вироби з позолоченим декором або ручної роботи, не варто їх мити, досить якомога частіше видаляти з них пил м'якими пензликами. 

Коли ритуал очищення завершено, порцеляновий посуд можна акуратно протерти або залишити висихати природним шляхом на чистому рушник. Будь-які вироби з такої кераміки не люблять пилу, тому їх краще зберігати в щільно закритих шафах або коробках.

Красиві речі завжди вимагають до себе підвищеної уваги. І чим більше його приділяти, тим довше вони будуть дарувати приємні емоції і хвилини насолоди!

Як почистити порцеляновий посуд: «золоті» правила

Всі поради