Скороварки відомі людству вже кілька століть. На рубежі 17 століття вчені вперше виявили взаємозв'язок між температурою і тиском, вдалося довести, що з підвищенням тиску в замкнутому просторі нагрів до температури кипіння відбувається набагато швидше, внаслідок чого процес варіння або гасіння також прискорюється. Перші конструкції скороварок – громіздкі і незграбні з'явилися вже в 19 столітті. І тільки після другої світової війни з'явилися агрегати з нержавіючої сталі, які зробили революцію в домашньому кухонному господарстві.

Які у них переваги?

Таке технологічне пристрій, як скороварка дозволяє заощадити час на традиційну роботу з приготування страв на всю сім'ю. Це дуже актуально при сучасному динамічному ритмі життя, особливо для жінок, зайнятих побудовою кар'єри.

Агрегат не тільки скорочує час приготування їжі, але і максимально зберігає харчову цінність продуктів – білки, вітаміни, мікроелементи, які розпадаються або змінюють структуру при тривалому варінні.

Всі страви в скороварці відповідають параметрам здорової їжі, адже вони приготовлені способом варіння або гасіння, без додавання великої кількості масла або жиру.

Агрегатом легко користуватися – варто лише закласти продукти, закрити щільно кришку і зафіксувати кріплення, якщо такі є, і поставити виріб  на плиту. Далі відбувається все саме собою: при збільшенні температури всередині приладу, тиск всередині підвищується. І ось завдяки збільшенню тиску час на приготування страви скорочується. Ви можете запитати: «Чи може вибухнути цей прилад при зайвому тиску?» Наша відповідь немає і ось чому: виробники забезпечили їх клапаном, який спускає зайвий тиск і підтримує те, що необхідно для приготування їжі. А якщо раптом цей клапан з якихось причин вийде з ладу, в пристрої передбачений спеціальний аварійний клапан, який в разі потреби і вступає в роботу.

Що приготувати в скороварці? У них добре готуються страви, які вимагають тривалого кипіння – з м'яса, бобових, круп'яних виробів. Можна готувати в них овочі та інші продукти на пару. При цьому всі продукти, закладені в ємність, що не розвалюються, а зберігають свою форму, овочі зберігають красиву природну забарвлення.

Як готувати в скороварці

Сучасні агрегати виконані з найякісніших матеріалів та вдосконалені настільки, що ви не будете відчувати труднощів з експлуатацією:

  • Всі інгредієнти страви закладаються всередину, якщо за рецептом  необхідна попередня обробка продукту, то проведіть її при відкритій кришці.
  • Каструля із закритою кришкою ставиться на інтенсивний вогонь до появи шипіння з клапана. Він сигналить вам, що температура в камері піднялася до 100 градусів, на цьому етапі вогонь зменшується і засікається час варіння.
  • Після закінчення процесу приготування відкривати пристрій відразу не варто. Необхідно попередньо спустити тиск через робочий клапан і тільки після цього відкривати.
  • Якщо по ходу варіння або гасіння необхідно закласти інгредієнти, то каструля знімається з вогню, вальвола піднімається, тиск і температура всередині обсягу знижується і проводиться завантаження продуктів, а потім агрегат знову ставиться на вогонь.
  • Якщо під час приготування, пара виходить з під кришки, значить кришка не закрито належним чином або прокладка прийшла в непридатність і її необхідно замінити.
  • Клапан бажано промивати і прочищати після кожного сеансу приготування
  • Якщо клапан сильно шипить, Вам необхідно зменшити вогонь.
  • Якщо під час приготування ємність була наповнена великою кількістю рідини, то для того щоб скороварку відкрити, необхідно її попередньо охолодити і тільки потім відкривати робочий клапан. Каструлю необхідно наповнювати не більше ніж 2/3 від загального обсягу.

Час готування продуктів

м'ясних:

  • Свинина (після попереднього обсмажування) від 12 до 15 хвилин
  • Яловичина (після попереднього обсмажування) від 12 до 15 хвилин
  • Баранина (після попереднього обсмажування) від 10 до 12 хвилин
  • Курка від 20 до 30 хвилин
  • Качка від 20 до 25 хвилин
  • Печінка 5 хвилин

овочів:

  • Капуста головка 5 хвилин
  • Капуста цвітна від 5 до 7 хвилин
  • Морква молода від 3 до 5 хвилин
  • Морква стара від 6 до 10 хвилин
  • Боби від 2 до 4 хвилин
  • Квасоля від 5 до 6 хвилин
  • Буряк молодий від 10 до 15 хвилин
  • Буряк старий від 20 до 35 хвилин
  • Картопля молода (маленького розміру) від 5 до 7 хвилин
  • Картопля молода (середнього розміру) від 8 до 10 хвилин
  • Картопля в мундирі 15 хвилин
  • Картопля порізаний на четвертинки від 4 до 5 хвилин
  • Картопля порізаний на половинки від 10 до 12 хвилин
  • Кукурудза від 15 до 20 хвилин

крупи:

  • Рис 10 хвилин

Чим відрізняється мультиварка від скороварки

Зараз досить популярним агрегатом на кухні став цей електричний апарат. Між двома агрегатами є істотні відмінності:

  • в скороварці процес приготування йде набагато швидше за рахунок тиску; в ній можна тільки варити; продукти в неї закладаються відразу і додавати інгредієнти не так просто, необхідно чекати поки вона охолоне; даний вид посуду розрахований на використання на плитах;
  • мультиварка більш функціональна, в ній можна робити всі операції  Приготування: варіння, смаження, випічка; вона є електричним приладом, додавати продукти в процесі приготування просто – відкрив кришку і додав;

Поспішайте купити скороварку, якщо у вас її ще немає, оцініть всі переваги сучасного технологічного вироби!

Всі поради