І все-таки, сковорода або сковорідка?

Поки філологи сперечаються, вибираючи правильний варіант, перед добросовісними господинями стоїть нагальне питання: яку купити сковороду, щоб всі страви були на «ура»­– і смажена рибка, і яловичий стейк, і рум'яні млинці?

Девіз розумних господинь: Кожному блюду по сковорідці!

З ними солідарні і соціологічні опитування, результати яких стверджують, що мінімум три сковороди повинні бути в ідеалі на кожній кухні. 

А в чому власне різниця?

Призначення у неї єдине – смажити, але видів у неї – різне безліч. 
Сьогодні найбільш затребуваними різновидами є:
  • чавунні
  • нержавіючі
  • алюмінієві

Але щоб зробити свій правильний вибір з мільйона варіантів, необхідно знати секрети цього посуду. 

Чавунна сковорода: вічна класика кухонного жанру

Сковороди - де ж серед улюблених найкраща?Деякі думають, що чавунний посуд – це пережитки минулого і їй не місце на сучасній кухні. Але коли знайомляться з нею ближче, то вона стає улюбленим предметом в побуті.

Де і коли з'явилася посуд із чавуну невідомо, але те, що вона використовується на всіх континентах вже більше 700 років –  науково підтверджений факт. Цією популярності посуд зобов'язана своєму матеріалі виготовлення.

чавун – пористий метал, тому жир або масло, проникаючи всередину нього, вбирається і створює антипригарним плівку. І такому природному «тефлону» не страшні кислі соки і оцет. Поверхня стійка до будь-яких механічних пошкоджень. Тому не варто замислюватися: чим привернути котлету – металевої, силіконової або дерев'яною лопаткою. Вся їжа, приготована на ній, має прекрасний смак. Адже чавун має високу теплопровідність: довго нагрівається, але і довго тримає одну і ту ж температуру. Такий матеріал повністю безпечний, однак готову їжу зберігати в ньому не варто. Блюдо може придбати неприємний присмак. 

Не перестарайтеся в мийці зі спеціальними засобами, щоб не вимити антипригарні властивості.­ Досить її протерти кухонним або паперовим рушником. Після мийки обов'язково витріть її насухо, щоб не залишалося шансу для іржі. Звертайтеся до такої моделі акуратно, чавун хоч і міцний метал, але від різкого удару може дати тріщину. 

У підсумку, купуючи продукцію з чавуну, ви купуєте: 

  • довговічність
  • простий догляд
  • екологічність
  • антипригарним
  • Повноцінний смак страв

Погодьтеся, перерахованих якостей досить, щоб зробити свій вибір на користь чавунної моделі. Додайте до цього сучасний дизайн ­ – і ви отримаєте гідного помічника на кухні.

Нержавіюча сковорода: шик, блиск і практичність

Сковороди - де ж серед улюблених найкраща? 2Вік у цього посуду не такий поважний, як у чавунній. Починаючи з 1921 року, коли перша нержавіюча посуд з'явилася в побуті, склад її матеріалу – стали – постійно змінювався, удосконалювалися пропорції різних металів, поки не знайшли ідеальне співвідношення  18% хрому і 10% нікелю. Саме цим пояснюється маркування 18/10 на нержавіючої посуді. Крім міцності, такий сплав практично не уразливий до кислот. Тому робоча поверхня застрахована від іржі.

Підгорає або не підгорає? Скільки існує сковорідка з нержавійки, стільки і актуальне це питання. Смажити без масла на ній не можливо! І такі продукти як яйця, млинці, картоплю приготувати проблематично, в іншому вона дійсно хороша. Якщо перед вами красивий посуд, але надмірно легка, з тонкими стінками і дном, то вона буде швидко і нерівномірно нагріватися, деформуватися під дією високих температур. І відповідно, їжа на ній буде пригорати.

Сумлінні виробники посуду використовують в своїх виробах такий винахід як капсульоване дно. Саме йому нержавіючі сковорідки і каструлі на 90% зобов'язані своїм успіхом.

Щоб зробити їх більш стійкими до високих температур і підвищити теплопровідність, передбачено дно з декількох шарів: три, п'ять або сім. Стандартний варіант має на увазі 3 шари: 2 – з нержавіючої сталі і 1 – з алюмінію або міді. Саме ці метали відповідають за теплопровідність. Товщина такого шару повинна складати:

  • з алюмінію – Проте 3 мм. Якщо шар 4-5,5 мм, то такий посуд відноситься до преміум класу;
  • з міді – не менше 1,5 мм.

Що отримує господиня, купуючи таку Скородом?

  • Відсутність підгоряння їжі
  • Економію енергії всіх видів плит: завдяки наявності термоаккумулирующего дна зберігається температура, і блюдо доходить до готовності протягом останніх декількох хвилин в посуді без вогню, при цьому зберігаються всі корисні властивості продуктів.
  • Довговічність: при правильному догляді, не використовуючи абразивних речовин, солі і металевих йоржиків
  • Практичність: можна мити в посудомийній машині; використовувати на всіх видах плит, включаючи індукційні і склокерамічні; дозволено застосування дерев'яних, металевих і силіконових предметів в роботі з нею. 
  • Безпека: нержавіюча сталь стійка до механічних пошкоджень, тому відсутність подряпин і відколів запобігатиме потраплянню шкідливих мікроорганізмів і їх концентрацію в посуді. 
  • Привабливий зовнішній вигляд: блискуча, дзеркальна поверхня нержавіючої посуду стане прикрасою будь-якої кухні.

Тепер питання, що важливіше на кухні: краса чи практичність, не має значення. Адже комплект нержавіючої посуду успішно поєднав в собі два цих важливих  вимоги.

алюмінієві  сковорідки: посуд з секретом

Сковороди - де ж серед улюблених найкраща? 3Легка і зручна у використанні, завдяки матеріалу виготовлення, такий різновид знайшла своє застосування на багатьох кухнях.
Практично всі виробники не заперечують, що алюміній – це ідеальний варіант для виготовлення таких виробів: легкий метал, який володіє теплопровідністю в 10 разів більше, ніж чавун і в 4 рази більше, ніж нержавіюча сталь.
Однак, як завжди в бочці меду, знайдеться своя ложка дьогтю, і це – м'якість алюмінію, що робить посуд з нього схильною до деформації при високих температурах.
Намагаючись використовувати позитивні якості алюмінію на благо людства, виробник запропонував дві технології виготовлення такого посуду: штампована (тонкі стінки, дно 2мм) і лита (потовщені стінки не менше 3,5 мм, дно не менше 5 мм)

І перший, і другий тип виробництва знайшли своє застосування, але тільки штампований вид на кшталт «одноразового посуду», Тому такі сковороди не можуть розглядатися як гідний варіант на зразковою кухні.

Адже тут товщина – запорука якості. Тому найбільш довговічною, універсальної у використанні буде лита алюмінієва сковорода 26 см.
Однак на литому методі виготовлення виробник не зупинився і вибрав цей метал для експерименту з антипригарним покриттям. Так в 1956 році з'явилися перші продукти Tefal з покриттям  з політетрафторетилену (ПТФЕ). І вже в 1959 році по всьому світу бренд голосно і впевнено заявив: «TEFAL – перша сковорода, на якій дійсно нічого не пригорає». 
Технологія виявилася унікальною і затребуваною. Наприклад цій компанії пішли багато виробників посуду, і сьогодні світові бренди мають свою запатентовану марку такого покриття. 

Постійні пошуки і дослідження в даній області подарували кухонному посуді два напрямки антипригарного покриття: 

  • Тефлон і його аналоги  AkzoNobel, Quantanium, Titan і інші 
  • Керамічне і його аналоги: гранітне, мармурове (MarbleCoating) та інші варіанти.

Кожна група має свій певний антипригарний склад, але виконують одне спільне завдання – захистити поверхню від пригорання під час приготування їжі.

При цьому добре антипригарне покриття наноситься в три шари, кожен з яких виконує свою функцію:

  • Відповідає за міцність зчеплення покриття з поверхнею дна
  • Підвищує стійкість до механічних пошкоджень
  • Збільшує показник антипригарним при тривалій експлуатації

Отже, правильна алюмінієва сковорода – це:

  • антипригарним
  • Можливість приготувати їжу швидко і смачно
  • Сучасний дизайн

Кожна модель має свої особливості в експлуатації і догляді. Їх дотримання дозволить вам максимально довго користуватися зручною і багатофункціональною посудом.

Плита має значення

Вибираючи чергову помічницю, враховуйте поверхню, на якій ви будите використовувати посуд. 
Газові плити є універсальними в цьому випадку, тому що приймають всі типи сковорідок, не порушуючи їх первісного вигляду навіть при тривалій експлуатації.
Склокерамічні плити: можна використовувати чавунні, нержавіючі, емальовані і алюмінієві з товстим дном, але посуд повинна мати ідеальну рівне дно, без жолобків, канавок і т.д. 
Індукційні плити: рекомендовані до використання чавунні, нержавіючі і алюмінієві з Антідеформаціонний диском.
Роблячи остаточний вибір моделі, уточніть її виробника, термін служби, температурний діапазон нагрівання, умови використання і спосіб догляду. І якщо всі перераховані параметри вас задовольнять, тоді сміливо прикрашайте кухню нової технологічної посудом, щоб в черговий раз підтвердити свою майстерність кулінара. 
Всі поради