Кулінарне майстерність, сучасна техніка і якісний набір посуду – ось три кити, на яких тримається зразкова кухня.

Скільки вам необхідно предметів кухонного посуду? Три, п'ять, десять або вісімнадцять?
Тільки ваша фантазія, можливості і реальні потреби зможуть обмежити вибір.
Кращі з виробників  – Vinzer, Berghoff, Rondell, Vitesse, Granchio і багато інших – готові стати вашими вірними помічниками на кухні, пропонуючи свої комплекти:
  • емальовані
  • нержавіючі
  • Алюмінієві з антипригарним покриттям
  • керамічні

Емальований посуд: ностальгія за минулим або вибір нового покоління?

Набір посуду: на заздрість «Майстер-шефа»!Відразу представили собі ошатний набір каструль в горошок або ніжні незабудки? Ви абсолютно праві. Своєю яскравою глянсовою розпису вона зобов'язана особливої ​​технології нанесення кольору – деколь. Але це всього лише зовнішній декор, що спокушає  господинь прикрасити свою кухню.

Основний акцент такого виду – емаль. Саме вона, а вірніше її жароміцний шар,  покриває чавун, подвійний аркуш вуглецевої або прокатної сталі, щоб зробити продукцію якісною і довговічною.

емаль – це силікатне скло особливого складу, основа якого – фрита. Він має на увазі з'єднання органічних і мінеральних компонентів: полімерів, глини і скла. Випал перетворює фриту в емаль, яка в свою чергу, рівномірним тонким шаром наноситься на металеву поверхню.

Пройшовши певні етапи виробництва, ми отримуємо кінцевий результат – набір емальованих каструль, що володіє своїми незаперечними перевагами:

  • Абсолютно безпечна: емаль повністю запобігає потраплянню металу в їжу
  • Бездоганний смак страв: висока стійкість до харчових кислот дозволяють уникнути реакцій з продуктами і зберегти їх первинні смакові якості. Тому в таких ємностях можна зберігати готову їжу
  • Гігієнічна: емалеве покриття без тріщин і подряпин є захистом від скупчення шкідливих бактерій і мікроорганізмів
  • Зручність і простота в експлуатації: підходить для всіх видів плит і методів приготування

При використанні не варто забувати, що емаль – скло, а значить, крихка субстанція. Тому: не перегрівати, не кидати, чи не переохолоджувати. Поміняйте металеву губку на м'яку, коли миєте емальовані вироби, і вона вам прослужить довгі роки.

Нержавіюча посуд: космічні технології – земна практичність

Набір посуду: на заздрість «Майстер-шефа»! 2такий набір – справжньою окрасою кухні. Їх гладка блискуча поверхня зобов'язана 10% -ному змістом нікелю в нержавіючому сплаві, а міцність досягається завдяки 18% змістом хрому. Вивчаючи інші якості цього, можна назвати параметри її правильного вибору:

  • Матеріал виготовлення: сталь маркування 18-10.
  • Товщина стінок не менше 0,5 мм.
  • Товщина дна не менше 7 мм. В ідеалі дно повинно бути багатошаровим за типом сендвіча: сталь-алюміній-сталь. чим багатошарові «сендвіч» – 5 або 7 шарів – тим краще теплопровідність дна.
  • Рівний шов з'єднання стінок і дна, без зазорів. В іншому випадку, можлива поява іржі.
  • Вага каструлі не менше 1 кг.
Нержавійка, будучи універсальним матеріалом, дозволяє виготовляти різні кухонні предмети, які в наборі стають оптимальним рішенням для кухні. При цьому вона підходить практично для всіх видів плит, включаючи стеклокерамические  і індукційні. 
Кожен набір унікальний за своїм, і тільки вам вирішувати, який із них гідний почесного місця на вашій кухні.

Керамічний посуд: горщик вари!

Набір посуду: на заздрість «Майстер-шефа»! 3найперша посуд, яка відома людству. Сучасні виробники, поєднавши природні властивості глини з технологічними ноу-хау, створили практичні і екологічно чисті предмети кухонного вжитку.

Керамічний посуд володіє природною властивістю термоса: гаряче довго не остигає, а холодна – не нагрівається. Але глина, будучи матеріалом пористим, дуже вразлива до вологи і проникненню жирів. Застосування глазурі (кремнеземного скла) дало другою життя горшочкам, гурткам і глечиків, наділивши їх довговічністю і практичністю.

Сьогодні ви можете придбати цілі набори керамічного посуду, яка є ідеальною для гасіння м'яса і овочів, запікання в духовці, випічці пирогів і кексів. Основними її перевагами є:

  • Абсолютна безпека: кераміка екологічно чистий матеріал, тому можна не тільки готувати, але і зберігати їжу
  • Висока теплопровідність: все площа нагрівається рівномірно, довго тримає тепло, тому страви мають ідеальний смак
  • Антипригарним: кераміка володіє природними антипригарні властивості
  • Естетичний зовнішній вигляд: кераміка стійка до утворення нагару на зовнішній стороні каструлі
  • Сумісність з сучасними плитами: підходить для використання в мікрохвильовій печі, духовці і склокерамічною плиті
  • Широкий температурний діапазон: від -30до + 250градусов

Для того, що ваш «горщик» або цілий їх набір не перетворився на черепки, не ставте його в сильно розігріту духовку і бережіть від ударів.

Алюмінієвий посуд (з антипригарним покриттям)

Набір посуду: на заздрість «Майстер-шефа»! 4унікальний тандем – старий добрий алюміній і нове антипригарне покриття типу «тефлон» – став винаходом № 1, яке подарував кухні ХХ століття.

Використовуючи такий посуд, збувається мрія сучасної людини: готувати швидко і смачно. Алюміній віддає нам все своє тепло, а антипригарний шар – забезпечує відсутність прилипання і підгоряння. Але тільки в тому випадку, якщо товщина дна не менше 5 мм. Тонкі стінки чутливі до високих температур, швидко деформується, а покриття – тріскається і приходить в непридатність.

Тому дуже багато хто воліє повноцінні набори алюмінієвого посуду, яка має два варіанти покриття:

  • Полімерний матеріал: тефлон і його аналоги (DiamondBest, Hostaflon, Keravis, ProtectalPlus, Сталафлон і інші)
  • Керамічне (гранітне, мармурове), в основі якого лежить золь-гель технологія

Якщо говорити про тефлоні і його аналоги, то це летючий полімер, який при сильному перегріві стає надмірно вразливим до механічних пошкоджень. Тому, як і в роботі, так і в догляді за ним, не використовуйте металеві предмети.

Керамічне покриття визнано найбезпечнішим, термоустойчивим (легко перенесе розігрів до 450 градусів), але може зруйнуватися в лужному середовищі.

Кожен вид має свої особливості, тому купуючи посуд, необхідно знати для приготування яких страв вона буде використана.
І звичайно, дизайн сучасних наборів.
Якщо півстоліття тому було проблемою купити, тому що немає того, чого хочеться –то сьогодні, проблема вибрати, тому що хочеться все!
Всі поради