В даний час термоси переживають чергову хвилю популярності. У них вже зберігають не тільки напої, а й повноцінний обід. це виріб являє собою посудину, призначений для збереження температури розміщеного в ньому продукту. Це зручна, а часом і незамінна річ, яку можна брати на роботу, в подорож або на риболовлю. Він допоможе вам зігрітися в холодну пору року і втамувати спрагу прохолодним напоєм в спеку.

Як вибрати термос

Всі існуючі види об'єднуються в три великі групи – для напоїв, їжі і універсальні моделі. Кожна з груп має властивими їй особливостями:

  • для їжі. У цих моделей діаметр горла відповідає діаметру корпусу, що дозволяє вільно закладати блюдо всередину колби. У таких виробах колба виготовляється з нержавіючої сталі або загартованого скла, а корпус може бути металевий або пластиковий. Деякі моделі складаються з декількох судків, в комплект може включатися ложка і виделка, оснащуються ременями або чохлами для перенесення. Зберігають температуру твердої і рідкої їжі в середньому  до 7 годин.
  • Для зберігання напоїв. Відрізняються вузькою горловиною. Корпус виробів виготовляються з якісної неіржавіючої сталі або пластику, а колба – знову ж з нержавіючої сталі або із загартованого скла. В основному моделі оснащені пробкою з додатковим отвором, яке відкривається одним натисканням, що дозволяє не відгвинчувати пробку цілком. Чесно кажучи, термоса краще з пробками без додаткових отворів, так як це дає зайві втрати температури рідини. Згодом на колбі з'являється наліт від чаю або кави, але турбуватися не варто, досить покласти всередину часточки лимона, залити окропом і залишити на ніч. З ранку наліт повинен легко змитися. Щоб вода в термосі залишалася гарячої якомога довше, необхідно перед наповненням в нього залити трохи окропу, закрити кришкою і дати постояти пару хвилин, для того щоб колба нагрілася. А тепер заливайте ваш напій!
  • Помпові моделі або термопот. Це різновид служить для зберігання напоїв, оснащена краником і пневматичним насосом. Він зручний тим, що можна наливати напій, не знімаючи кришку і пробку, зберігаючи на довгий час температуру напою. Зберігає тепло напоїв близько 10 години, а прохолоду – до 24 годин.

особливості пристрою

Чим більше ємність, тим більше термін збереження температури. Наприклад, якісний термос 1 л здатний підтримувати температуру напою в 50 градусів протягом доби, прохолоду він тримає такий же час. Довше зберігати продукт в виробі не рекомендується.

Термос з нержавіючої сталі більш міцний і служить довше того, що виконаний з пластика. Він витримує удари і деформації і не замінимо в поїздках.

А ось з колбою ситуація неоднозначна. Скляна колба тримає краще температуру, але є більш крихкою і практично не переносить падінь. Тому цей варіант краще тримати вдома. У колбі зі скла добре заварювати ароматні напої – скло інертно до запахів. Колба з нержавіючої сталі трохи поступається скляній по тривалості збереження тепла, але зате їй немає рівних по міцності. Його ви може упускати, брати в походи, а втім робити з ним все що завгодно.

Для вироби важлива правильна пробка. Хороша пробка не повинна пахнути пластиком, так як харчової якісний пластик практично не має запаху. Тому якщо Вам попалася модель з «запахом» - відразу відставте його в сторону. І остання рекомендація – відразу після покупки рекомендуємо залити його окропом, закрутити пробку і кришку, перевернути і поставити на пару хвилин. Якщо після закінчення цих кількох хвилин пробка не протекла, а самі стінки не стали гарячими, то ваша покупка повинна служити Вам довгі роки.

купити термос в Україні – не проблема. Ринок пропонує найрізноманітніші моделі в традиційних і інтернет магазинах. Вибір за вами!

Всі поради