Порцелянові ваза, фаянсовий сервіз, теракотові горщики і каструля керамічна – що їх об'єднує? Глина. Цей простий природний матеріал став основою для виробництва різної посуду. Особливий хімічний склад матеріалу визначив якісні характеристики і колір виробів, дозволив їм бути функціональними і різноманітними. Сучасні технології виробництва вдосконалили цей матеріал, але зберегли його незмінні якості: гігієнічність і безпеку.

Керамічний посуд – це естетичність, натуральний смак страв, зручність використання. І кожній господині, звичайно, хочеться, щоб її гусятница керамічна, жаровня, каструлька якомога довше радували своєю присутністю на кухні.

Доглядати за виробами з глини нескладно, якщо знати особливості цього матеріалу. Саме вони сформували кілька правил догляду за таким посудом.

Правило № 1.

Цей матеріал має пористу структуру. З одного боку, це дозволяє глиняним виробам довго тримати одну і ту ж температуру. У підсумку, одержуємо нормальний термос – це зручно і практично. З іншого, глина вбирає в себе всі аромати і смак  продуктів. Тому завжди  є ризик відчути запах попереднього, наприклад рибної страви в тільки, що приготованому м'ясі.

Що роблять в цьому випадку практичні господині? Після приготування замочують каструлю або жаровню в теплій воді, додаючи кілька крапель миючого засобу. Саме кілька крапель, тому його стійкий запах може також вбратися в стінки каструлі і залишити свій неприємний хімічний присмак, який буде відчуватися в кожному приготованому блюді. Попереднє замочування всього на кілька хвилин дозволить видалити сліди забруднення в лічені секунди. Видалити зберігся аромат можна за допомогою декількох крапель оцту або лимона.

Правило № 2.

Використовувати для митися тільки м'які кухонні губки. Виключити металеві йоржики, які можуть подряпати поверхню. В результаті таких пошкоджень в на поверхні утворюються невеликі тріщини, які з часом стають серйозними дефектами. керамічна каструля швидко втрачає свої антипригарні властивості. Крім цього всередині таких сколів утворюється скупчення шкідливих бактерій і мікроорганізмів, і посуд перестає бути гігієнічної та безпечною.

Правило № 3

  • глина – крихкий матеріал. Незважаючи на багаторівневий випал при високій температурі, вироби залишаються уразливими до падінь і ударів об тверді поверхні. Це стосується не тільки виробів, повністю виготовлених з глини, а також і металевих побратимів, має керамічне покриття. якщо перші – можуть елементарно розколотися від удару, то другі – отримати значні пошкодження і втратити своє основне призначення – антипригарним.
  • Другий момент, на який слід звернути увагу – це її вразливість до перепадів температур. Незважаючи на те, що такий посуд універсальна: її можна використовувати на всіх видах плит – газових, електричних, склокерамічних – але вона вимагає застосування спеціальних розсікачів полум'я. Тому якщо дістати з холодильника керамічну форму і відразу поставити її на гарячу плиту, то вона може тріснути. Для того, що цього не сталося, не ставте жаровню відразу з холодильника в духовку. Так ви збережете посуд і її якості.

В останні роки ми бачимо на полицях магазинів і такий товар як сковорода гриль з керамічним покриттям. Але хочемо Вам нагадати, що такі покриття не мають нічого спільного з натуральної глиною, а є всього лише антипригарним покриттям. Але про це іншим нашої статті.

Любіть свою кераміку – і вона вам відповість довгими роками  своєю бездоганною служби.

 

Як продовжити термін служби керамічної форми?

Всі поради