Не так давно до нас прийшла інноваційна новинка – силіконові форми для випічки, і вже завоювали визнання багатьох господинь, що вважають за краще домашню випічку. Давайте розберемося, чи варто мати такий виріб у себе на кухні.

Вибір форм з силікону

Деякі господині побоюються купувати формочки з силікону, мотивуючи це тим, що синтетика може бути шкідлива для здоров'я. Хочеться відразу розвінчати всі побоювання. У їх виробництві застосовується спеціальний медичний силікон, що не реагує з іншими речовинами, який не містить і не виділяє шкідливих сполук. З такого матеріалу виготовляють імплантати, також цей матеріал використовується при виготовленні інших предметів для кухні – лопаток, пензликів, прихваток, підставок під гарячий посуд.

Якщо ви задумали купити силіконові форми, то вибирайте продукцію відомих брендів, які в процесі виробництва використовують платинові каталізатори, а не інші типи реагентів. Тому ми маємо такі різні ціни на один і той же вид продукції.

їх переваги

Форми з силікону мають масу переваг перед іншими матеріалами, що використовуються при виготовленні кухонного посуду:

  • вони прості, практичні і зручні в застосуванні;
  • їх можна скласти і вони не займуть багато місця при зберіганні;
  • з неї легко виймати кулінарний виріб, до їх стінок при високих температурах не прикипає тісто;
  • вона не лопається, не деформується і служить довгий термін;
  • виріб витримує температурний перепад від -40 до +240 градусів;
  • вона відмінно розподіляє тепло, і випічка виходить рівномірно пропечене, без плям і сторонніх запахів.

Як випікати в силіконової формі

При використанні її для випічки не виникає проблем, якщо дотримуватися ряду нехитрих правил. багато хто цікавиться – змащувати чи силіконові форми для випічки. Якщо ви користуєтеся їй в перший раз, то змастіть її маслом, згодом цього робити не потрібно на весь термін експлуатації виробу. Форми для випікання з силікону можна використовувати для газових і електричних духовок. У духову шафу їх не варто ставити так, щоб краю стикалися зі стінками шафи. Є ще один маленький секрет – спочатку поставте її на деко, а потім закладайте туди масу продукту, так буде зручніше.

Тісто в таких формах запікається також швидко. Коли воно готове, то вийміть виріб з духовки і дайте йому постояти протягом декількох хвилин – силікон швидко остигає. Потім можна вийняти виріб з форми, для цього варто лише повернути її на бік, і ваша випічка випаде без сторонньої допомоги. Якщо щось пішло не так, то можна використовувати дерев'яну лопатку, щоб підчепити край, але ні в якому разі не допомагайте собі ножем, це може пошкодити виріб.

Після використання вона миється в ручному режимі зі звичайним засобом, сушиться і забирається на зберігання.

Ароматна випічка в домашніх умовах

Найчастіше форму використовують для домашньої випічки кексів. Кекс з родзинками – це відмінний варіант для суботнього або недільного сімейного чаювання, а ще він виручить вас в разі, якщо  несподівані гості вже на порозі. Приготування кексів в силіконових формах – простий процес, доступний навіть початківцям господаркам. Візьміть 400 гр. просіяного борошна, влийте в неї збиті 5 яєць зі 100 гр. цукру, додайте 150 гр. розм'якшеного масла, 100 гр. кефіру, пакетик розпушувача, ванілін і розпарені родзинки. Далі замішайте тісто, помістіть його в силіконову форму і поставте її для випічки в шафу на 50 хвилин при 180 градусах. Готову випічку можна прикрасити цукровою пудрою і цукатами.

Ви переконаєтеся, що силіконова форма для випікання стане вашою незамінною помічницею в приготуванні домашніх кулінарних шедеврів. 

Всі поради