келихи – скляний посуд, добре відома всім і кожному. Але ось те, що їх існує 22 види і для кожного напою є свій певний – цей факт стане відкриттям для багатьох. 

Але так чи необхідно використовувати всі 22 найменування або можна вибрати кілька, які стануть універсальним замінником всього цього скляного пишноти?

Гастрономічні смаки визначають вибір

Яка саме питна посуд стане вашим фаворитом, залежить від того, що ви віддаєте перевагу пити.

1. Винні - найбільша категорія скляних посудин, виконана в різній формі і обсязі. Але всі вони мають загальні ознаки: висока ніжка і округла невисока чаша, що звужується до верху. Певна форма залежить від сорту вина, тому що краще розкриває аромат, смак і букет напою. Тому можна придбати келихи для таких вин, як:

  • Херес – посуд невеликого обсягу 60-80 мл, може бути представлена ​​2 видами чаш: тюльпан і конус. перша варіант – улюблений варіант дегустаторів, тому що повністю дозволяє розкрити букет цього вина, друга ж – викликає нарікання у справжніх знавців, які стверджують, що пити з куполоподібної чаші херес все одно, що пиво з кавової чашки.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину

  • біле столове – висока ніжка і витягнута тюльпанообразная ємність. Може вмістити 180-260 мл.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 2

  • бургундське – вимагає до себе особливого ставлення, тому для нього передбачений обсягом 700 мл, що зовні нагадують скляну кулю на ніжці.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 3

  • червоне столове – висока ніжка і невелика кругла форма, вміщує 180-240 мл.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 4

  • десертне – невисока підставу, форма «квітуча троянда» – округле підставу, що розширюються до верху, обсяг 200-300 мл.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 5

  • рожеве – низька чаша «квітучий тюльпан» – широку основу, яке звужується вгорі, місткість 200-300 мл.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 6

2. Коньячні келихи

Коньяк, арманьяк, кальвадос, бренді наливають в посудину, місткістю 260-360 мл, по формі нагадує винний, але на більш низькому підставі. Це дозволяє зручно тримати в руках келихи під коньяк, віддаючи напою тепло своєї долоні. Так розкривається повністю його ароматний букет.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 7

3. Келихи для пива

Висока чаша має форму тюльпана, звужене підставу, або ручку. Все це необхідно, щоб тепло руки не нагрівало пиво, яке традиційно має бути холодним і різким. Такі витончені форми призначені для світлих сортів пива.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 8

4. Келихи для шампанського мають високу ніжку і витягнуту чашу: пряму або трикутну. Саме така форма дозволяє зберігати смак газованого напою максимально довго, тому що сприяє утворенню бульбашок ігристих вин. другий вид – висота середня і широка ємність для шаманського.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 9

5. Чарки

Різноманітність чарок викликано кількістю напоїв, для яких вони можуть бути використані: 

  • лікер – 40-60 мл обсяг, округла з вигляду, висока ніжка
  • Мадера – висока ніжка з пропорційної за розміром округлої чашею, 60-100 мл об'ємом 
  • горілка – невисока чарка на ніжці, розрахована на 30-50 мл
  • Рейнвейн – мініатюрна копія винного фужера: округла форма, високу підставу, зможе вмістити 100-150 мл.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 10

6. Келихи для мартіні з'явилися в нашому побуті, коли стало модно пити коктейлі. Конусоподібна форма 100-150 мл у вигляді трикутника, розширена до верху – так виглядає «Мартинка» для чистого вермуту. Обсяг 150-250 мл – підійде для приготування різних коктейлів, де основою стане не тільки мартіні, але будь-який інший інгредієнт, гідний вашої фантазії.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 11

7. Вечірні келихи можуть бути й іншої форми: більшість розраховані на 230-340 мл, високі, низькі, з товстим дном, з прямими і вигнутими стінками - Сьогодні це універсальний посудину для змішування коктейлів, мінералки, соку, фруктових міксів.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 12

8. Келихи для гарячих напоїв

Любителі таких напоїв знають, що вони подаються в особливому бокалі. Чаша нагадує тюльпан, може бути з товстим дном, але обов'язково з ручкою. Це допоможе впевнено тримати гарячий посудину, зігріти руки і зосередитися тільки на його бездоганний смак.

  • Грог, ірландський кави – вміщує 200-260 мл, з жароміцного скла, невисока чаша нагадує тюльпан
  • Латте, капучино – обсяг 180-240 мл, витягнута тюльпанообразная чаша на невеликому підставі.

Келихи за призначенням: кожному напою гідний посудину 13

Якщо форма відповідає за смак і аромат напою, то зовнішній дизайн посуду для пиття може бути різноманітним: рифлене скло, різні колірні відтінки, комбіновані матеріали (пластмаса, метал), декор у вигляді малюнків або логотипів.

Але якими б різними були всі ці склянки, чарки, фужери, вони створені виключно для нашого комфорту і задоволення!

Всі поради